У Иригу свечано уручени уговори за куповину 15 сеоских кућа са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и  Републике Хрватске

У Иригу свечано уручени уговори за куповину 15 сеоских кућа са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске

28.04.2021.

   У Иригу су данас, 28. априла 2021. године свечано уручени уговори за куповину 15 сеоских кућа са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са пребивалиштем на територији те општине. Куће су купљене у оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, потпројекат 9.

   Средства за куповину ових кућа обезбеђена из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија. Вредност донације за сваку кућу појединачно је 11.000 евра.

   Свечаном уручењу уговора присуствовали су Љиљана Ракић, начелница Одељења за прихват, збрињавање и повратак по реадмисији у Комесаријату за избеглице и миграције, Миодраг Бебић, заменик председника Општине Ириг, Бригит Кухар, програм менаџер у Делегацији Европске уније у Србији, Стефани Краузе, шефица Одељења за трајна решења УНХЦР-а у Србији, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. и други.

   „Пандемија новог коронавируса није зауставила доделу трајних решења. Током прошле године кроз Регионални стамбени програм стамбено је решено више од хиљаду избегличких породица“ истакла је Ракић, додајући да ће овај велики посао бити настављен истим темпом.

   Комесаријат за избеглице и миграције је у Иригу до сада, буџетским и донаторским средствима, трајно стамбено збринуо више од три стотине избегличких породица који су овде дошле деведесетих година, током ратних сукоба на простору бивше СФРЈ.

   Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.