У Извештају Европске комисије похваљен допринос и начин управљања миграцијама

У Извештају Европске комисије похваљен допринос и начин управљања миграцијама

10.11.2023.

У најновијем Извештају Европске комисије похваљен је допринос и начин на који се Република Србија носи са изазовима миграција.

У извештају је посебно наглашено да је Србија допринела управљању мешовитим миграционим токовима ка Европској унији и сарађивала са Европском унијом, државама чланицама ЕУ и својим суседима на спровођењу Акционог плана Европске уније за Западни Балкан који је Комисија представила у децембру 2022. године. Додатни напредак по свим стубовима Акционог плана се очекује у наредном периоду.

И у овогодишњем извештају похваљена је блиска сарадња Србије са Босном и Херцеговином, Републиком Хрватском и Црном Гором у оквиру процеса Сарајевске декларације, која има за циљ проналажење одрживих решења за избеглице и интерно расељена лица. Такође, похваљено је спровођење Регионалног стамбеног програма  у којем Србија учествује са земљама у региону и помоћу којег је до сада додељено 7495 стамбена решења породицама које су уточиште нашле у Србији током распада СФРЈ.

Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције у 2022. години кроз прихватне центре и центре за азил прошло је укупно 124.127 миграната што представља нагло повећање у односу на 2021. годину. У центрима којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције тренутно је смештено 4796 лица. Највише миграната долази из Сирије, Марока, Авганистана, Турске и Пакистана.

Корисницима у центрима обезбеђен је смештај, исхрана према културолошким правилима земаља из којих долазе, медицинска нега, окупационе активности, правна и свака друга врста помоћи, у сарадњи са релевантним државним институцијама и организацијама, донаторима и партнерима из међународних организација и невладиног сектора.