У Краљеву уручени кључеви 10 новосаграђених станова избегличким породицама из Босне и                 Херцеговине и  Републике Хрватске

У Краљеву уручени кључеви 10 новосаграђених станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске

23.11.2022.

 

У Краљеву су данас 22.11.2022.г. уручени кључеви од десет новосаграђених станова намењених за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9.

Укупна бруто површина зграде је 734 м2, а вредност радова износила је 300.937,00 евра.  Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 29. августа 2022. године.

Догађају су присуствовали  Светлана Велимировић, заменик комесара за избеглице и миграције Републике Србије,  Предраг Терзић, градоначелник Краљева, Њ.Е. Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмит, Мирјана Максимовић, представница Делегације Европске уније у Србији, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, и други.

„Ово је веома важан дан за ове дивне породице које су коначно дочекале свој нови дом. Желим вам да у новим становима будете испуњени срећом и љубављу, и да са својим породицама проживаљавате само лепе тренутке и стварате нове успомене. У оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима je до сада додељенo укупно 6.730 стамбених решења. Комесаријат  за избеглице и миграције у Краљеву до сада буџетским и донаторским средствима  укупно трајно збринуо  178 избегличких породица, рекла је заменица комесара Светлана Велимировић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.