У Палати Србија одржан 29. састанак Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова

У Палати Србија одржан 29. састанак Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова

14.09.2023.

На 29. седници Радне групе усвојен је шестомесечни Извештај o раду који ће бити прослеђен Влади Републике Србије у циљу редовног извештавања рада. На седници је констатовано да у 2023.години се не бележи пораст броја миграната у Србији у односу на 2022.годину. На седници се разоврало о тренутној ситуацији када су у питању мигранти на територији Републике Србије.

Том приликом комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић изнела је податке о броју миграната који су смештени у 18 Прихватних центара којима руководи Комесаријат, а то је 3.209 лица.

На састанку је указано да ће до краја 2023. године биће одржан још један редовни састанак Радне групе, на којем ће се пратити ситуација у погледу миграторних токова и спроводити даље активности предвиђене Планом реаговања на повећан број миграната на територији Републике Србије за 2023. годину

Државни секретар Министарства унутрашњих послова и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова др Жељко Бркић, истакао је да је Република Србија од почетка мигрантске кризе показала солидарност и одговорност, али да не може да дозволи да се њено гостопримство злоупотребљава.

Бркић је нагласио да ће Министарство унутрашњих послова наставити сталне акције, контроле кретања и боравка миграната, као би осигурало безбедност грађана Републике Србије, али и миграната који треба да буду у прихватним центрима.

Седници су присуствовали чланови радне групе: председник Радне групе, државни секретар у Министарству унутрашњих послова др Жељко Бркић, заменик председника Радне групе, Драган Самоловац, комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић, представници  Министарства спољних послова, Министарства за европске интеграције, Министарства здравља, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, генерални секретар Црвеног крста Србије, као и представник Генералштаба Војске Србије.

Циљ Радне групе и у будуће ће бити контрола ситуације и предузимање свих неопходних мера у циљу обезбеђивања адекватне помоћи мигрантима, али и очувању јавног реда и мира, здравља и безбедности грађана на територији Републике Србије.