У Сомбору свечано уручени уговори за усељење у  13 станова купљених за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске у оквиру Регионалног стамбеног програма

У Сомбору свечано уручени уговори за усељење у 13 станова купљених за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске у оквиру Регионалног стамбеног програма

19.02.2021.

   У Сомбору је данас, 19. фебруара 2021. свечано су уручени уговори за усељење у 13 станова купљених за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији овог Града. Станови су купљени у оквиру Потпројекта седам Регионалног стамбеног програма (РСП) који у Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

   Финансијска средства за куповину станова обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, у ком је највећи донатор Европска унија. Укупна вредност 13 купљених станова је 356.700 евра.

   Догађају су присуствовали Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора, Светлана Велимировић заменица комесара за избеглице и миграције, Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР у Србији, Стефан Стандстад, други секретар амбасаде Норвешке, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници међународних и других организација и институција.

   Заменица комесара Светлана Велимировић нагласила је да је Град Сомбор, у сарадњи са Комесаријатом и донаторима много радио на решавању егзистенцијалних проблема избеглица из ратова деведесетих којих је, како је подсетила, те 1996. године у овај град дошло више од 14.000. „Захваљујем се донаторима овог програма уз чију подршку смо у могућности да решавамо егзистенцијална питања најугроженијих људи који су у ратовима деведесетих остали без свега што су имали. Наставићемо да радимо, да се ангажујемо, како би помоћ дошла до сваког коме је потребна“, рекла је Велимировић.

   Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.