У Врњачкој Бањи уручени кључеви 20 новосаграђених станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и  Републике Хрватске

У Врњачкој Бањи уручени кључеви 20 новосаграђених станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске

19.05.2023.

У Врњачкој Бањи су данас 19.05.2023. године уручени кључеви од 20 новосаграђених станова намењених за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 8.

Укупна бруто површина зграде је 1.053,22 м2, а вредност радова износила је 560.301,57 евра.  Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 26. априла 2023. године.

Догађају су присуствовали Наташа Станисављевић,  комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања, Герхард Салзер, представник Делегације Европске уније у Србији, Стефани Краусе, заменик представника Високог комесара Уједињених нација за избеглице, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, представници других државних и међународних организација и институција, и други.

'' Регионални стамбени програм има за циљ побољшaње животних услова избеглица, решавање њиховог стамбеног питања, олакшавање интеграције у заједницу и пружање сигурног окружења за наставак живота. У оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима je до сада додељенo укупно 6.972  стамбених решења, а када говоримо о Врњачкој Бањи укупно је додељено 518 стамбенa решења, од тога 69 путем регионалног стамбеног програма. Данас смо уручили кључеве за 20 породица из Врњачке Бање. Додела стамбених решења избегличким породицама и пружање новог дома људима који су били присиљени да напусте своје домове због сукоба, прогона или других тешких околности, је један од најважнијих циљева Комесаријата. Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије ће наставити уз подршку партнера  континуирано да  ради на обезбеђивању  достојног и трајног смештаја за све угрожене породице којe су морале да напусте своја огњишта, како би омогућили сигурнији и бољи живот. '' истакла је комесарка Станисављевић.

 

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.