У Зрењанину уручени кључеви нових станова за 40 избегличких породица

У Зрењанину уручени кључеви нових станова за 40 избегличких породица

11.01.2021.

У Зрењанину су данас 11.1.2021. уручени кључеви од 40 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште на територији овог града. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, који у Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције, а главни донатор Програма је Европска унија. 

Скромној церемонији уручења кључева присуствовали су комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, помоћник комесара Иван Гергинов, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, градоначелник Зрењанина Симо Салапура, представник Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Јован Лазаров и др.

Помоћник комесара Иван Гергинов захвалио се становницима Зрењанина који су током деведесетих примили велики број избеглица у свој град. Он је истакао да је Комесаријат за збегливце и миграције до сада у овом граду доделио укупно 400 стамбених решења за исто толико избегличких породица. Сви присутни званичници пожелели су новим станарима дуг и срећан живот. 

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе,  а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.