Уручени сертификати представницима јединица локалних самоуправа за успешно завршену обуку ''Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији''

Уручени сертификати представницима јединица локалних самоуправа за успешно завршену обуку ''Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији''

22.03.2024.

У Палати Србије данас је организован догађај поводом успешне реализације пројекта миграционог партнерства Швајцарске и Србије и свечано су уручени сертификати представницима јединица локалних самоуправа за успешно завршену обуку ''Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији''.

Комесаријат за избеглице и миграције je од самог почетка овај пројекат видео као шансу да своје капацитете додатно ојача и да својим програмима и активностима постави више стандарде у области управљања миграцијама, са посебним фокусом на мешовите миграционе токове и мигранте у рањивим ситуацијама.

'' Пред нама је још много изазова, труда и заједничких напора јер су миграције као демографски изазови наша свакодневница, а оно што је најважније да испунимо наш циљ а то је да унапредимо хумано и уредно управљање миграцијама,уз поштовање људских права миграната у складу са међународним правом. Користим ову прилику да се још једном захвалим свима вама на посвећеном раду и на подршци коју пружате Комесаријату, у свим сегментима у којима сарађујемо и надам се да ћемо и у наредном периоду наставити са заједничком и више него успешном сарадњом '', рекла је комесарка Станисављевић.

Догађају су присуствовали  Братислав Гашић, министар унутрашњих послова, Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције, Ричард Коли, шеф развојне сарадње у Амбасади Швајцарске, Донатела Брадић, шефица мисије Међународне организације за миграције.

Пројекат „Јачање капацитета и партнерстава за управљање миграцијама у Србији“, део је Миграционог партнерства које Швајцарска има са Србијом од 2009. године, када је потписан споразум о Миграционом партнерству како би се ојачали капацитети за управљање изазовима у области миграција. Овај пројекат се спроводио у сарадњи са Међународном организацијом за миграције (ИОМ), а кључни партнери који учествују на пројекту су и  Министарство унутрашњих послова и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Након скоро 3 године реализације пројекта на овим пољима постигнути су завидни резултати. Обезбеђена је експертска подршка за израду следећих докумената јавне политике и извештаја у области миграција: Стратегија за решавање проблема избеглица и интерно расељених лица за период од 2024. до 2030. године, са пратећим Акционим планом за њено спровођење, Програм за реинтеграцију повратника по основу Споразума о реадмисији за период од 2024. до 2026. године, уз пратећи Акциони план за његово спровођење, Извештај о квалитету локалних планских докумената у области управљања миграцијама и Извештај о напретку у остваривању Циљева одрживог развоја до 2030. године у области миграција.

Овим пројектом организовано је 25 обука, на којима су учествовали и представници 70 локалних самоуправа, организоване су различите радионице и програми психо-социјалне подршке мигрантима у укупно 13 прихватних/азилних центара и више од 4000 корисника центара је учествовало на овим радионицама. Такође овим пројектом обезбеђена су и два нова возила, намештај и друге врсте опреме којима је Комесаријат  значајно унапредио услове смештаја у објектима под његовом надлежношћу и додатно обезбедио приступ основним услугама мигрантима који бораве у азилним и прихватним центрима.

Влада Швајцарске пружа пуну подршку државним институцијама Републике Србије у области миграција готово три деценије у континуитету, а већ скоро пуних петнаест година у оквиру миграционог партнерства наше две земље. Подршка је настављена кроз допринос Швајцарске Регионалном стамбеном програму, имајући у виду да је Швајцарска Конфедерација била један од највећих билатералних донатора.