Уручење уговора за избегличке породице са територије општине Уб

Уручење уговора за избегличке породице са територије општине Уб

27.10.2023.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић и председник општине Уб, Дарко Глишић уручили су данас кључеве станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, на територији општине Уб и оджали састанак на тему креирања плана за даље збрињавање избегличких породица.

Комесарка Станисављевић захвалила се председник општине Уб, Дарку Глишићу на резултатима који су постигли у збрињавању избегличких породица и напорима које улажу да све избегличке породице у најскоријем периоду буду збринуте. Такође, комесарка је нагласила да су Комесаријат за избеглице и миграције и Република Србија трајно опредељени да помогну свим избегличким породицама којима је помоћ потребна.

‚‚ У току ове године 643 породице су решиле свој стамбено питање уз помоћ Комесаријата, а такође расписано је и 15 јавних позива за стамбено збрињавање избегличких породица, интерно расељених лица, као и помоћ у огреву, пакетима хране и економском оснаживању. То је дупло већи број јавих позива и стамбених решења у односу на прошлу годину, на шта смо јако поносни. Наравно на овоме нећемо стати. У складу са иницијативом председника Републике Србије Александра Вучића, планирамо да у наредних пет година збринемо преостале избегличке породице на територији наше земље. Такође, желим да истакнем да је за спровођење нашег циља кључна добра сарадња и комуникација са свим јединицама локалне самоуправе, коју ће Комесаријат наставити да има и у будућности‚‚ рекла је комесарка Наташа Станисављевић.

Општини Уб су до 2023. године додељена средства за стамбено збрињавање и економско оснаживање за укупно 270 породица, кроз буџет Републике Србије и путем донаторских средстава.