Вакцинација миграната  и тражилаца азила против вируса ЦОВИД-19 у центрима у Србији

Вакцинација миграната и тражилаца азила против вируса ЦОВИД-19 у центрима у Србији

26.03.2021.

 

Почела је вакцинација миграната и тражилаца азила који су смештени у азилним и прихватно/транзитним центрима, којима управља Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, 

Медицинско особље Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” и Дома здравља “Палилула” вакцинисаће данас 67 корисника Центра за азил у Крњачи који су се пријавили за вакцинацију, а вакцинација се обавља и у другим центрима.

„УНХЦР поздравља напоре Републике Србије да обезбеди инклузију избеглица и тражилаца азила у Национални план имунизације. Једнаки приступ вакцинама ће заштити животе и помоћи да се заузда пандемија”, изјавила је Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР-а у Србији. „Вакцинација избеглица и тражилаца азила у центрима резултат је интензивне сарадње Комесаријата за избеглице и миграције, Министарства здравља, Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, УНХЦР-а, Светске здравствене организације, УНДП-а и УНИЦЕФ-а, као и осталих агенција УН-а и невладиних организација”.

Прошле недеље вакцинисана је неколицина тражилаца азила који се налазе  у приватном смештају. УНХЦР, Дански савет за избеглице и други партнери из невладиног сектора помажу им да попуне пријаве. До данас се пријавило више од 30 приватно смештених избеглица и тражилаца азила који сада очекују позив за вакцинацију.


„Важно је да се у ситуацији пандемије сви понашају одговорно према себи и према другима. Вакцинација је начин да се та одговорност покаже,“ изјавла је Светлана Велимировић, заменица комесара за избеглице и миграције Републике Србије. 

У 18 азилних и прихватно/транзитних центара у Србији тренутно је смештено 4.883 избеглица, тражилаца азила и миграната.

Надлежне институције у Републици Србији су од почетка пандемије увеле строге превентивне мере у азлиним и прихватно/транзитним центрима широм земље. Захваљујући заједничким напорима да се спречи ширење вируса и заштите избеглице, тражиоци азила и мигранти, само 32 их је инфицирано корона вирусом од марта 2020. до данас.

УНХЦР и друге међународне организације, институције и донатори помажу надлежним органима путем набавке основних здравствених, хигијенских артикала и заштитне опреме и обезбеђењем логистичке подршке одрже повољну ситуацију и спрече ширење вируса међу овом рањивом популацијом.