Вратили се у Украјину,  сузе на растанку

Вратили се у Украјину, сузе на растанку

22.06.2022.

Једна од две породице, које су бежећи од рата у Украјини уточиште нашли на територији општине Беочин, после два и по месеца, вратила се у област Кијева. 

Олена Хрисик дошла је у Србију 9. марта 2022. гдоине, са двоје мале деце, Дашом и Иљом.

 

- Када су саопштили да се због болести мајке, односно баке, морају вратити у Украјину одлазак Олене, Иље и Даше свима је тешко пао. Комшије, пријатељи, газдарица Данијела Николић која је удомила две украјинске породице са осам чланова и ја као повереник „борили“ смо се за термин организације опроштајног дружења. Били су то заиста дирљиви тренуци који су доказивали колико се ова трочлана породица навикла на живот у Србији као и ми на њих. Морам да истакнем изузетну сарадњу и разумевање Комесаријата за избеглице и миграције у случају избегличких породица из Украјине који су за смештај одабрали нашу средину – рекао нам је повереник за избеглице и миграције  општине  Беочин Исмет Адемовски.

 

Опраштајући се од домаћина у Србији, Олена је на друштвене мреже ставила пост следеће садржине:

 

(превод са Украјинског): 

"Хвала свима, свима, свима, које смо овде срели и с којима смо се дружили. Драгон, Иса, Гордон, Елена, Марина, Александар, Данијела, Наталија, Слађана, Валентина и Александар, наше дивне комшије Рената, Дејан, Љиља, Илиа , наши пријатељи у Украјинском центру, Мирослав Калењук, сестре Вићентија и Анастасиа, Исидора, драги Карло.

Деца су плакала када су одлазила из Украјине, а сада плачу јер не желе да се растају од нових пријатеља.

Иља већ жуди за Горјаном, Милуном и Михаилом, за њиховим излетима и авантурама. Даша  је некако неприметно одрасла и тако "чаврља" на српском, као и наше младе комшије на украјинском. У глави ми се врте све до тада непознате речи, прелепи град Београд, пријатан конзул, тако величанствене тврђаве, планине, укусни буреци и ајвар.

Иако први месец није био лак, као у магли, са сузама и препрекама, успела сам да „управљам“.

Изузетно добри људи, увек спремни да помогну... Остаћете заувек у мом сећању.

Био је то добар одмор, време је да се иде кући... " , написала је Олена. 

Желимо им сву срећу и да се рат у њиховој земљи што пре заврши.