Дневник украјинске кризе

ДНЕВНИК УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ

Оружани сукоби у Украјини почели су 24. фебруара 2022. године, због чега је велики број украјинских држављана морао да напусти своје домове и оде у избеглиштво. Комесаријат за избеглице и миграције од почетка кризе прати развој ситуације и реагује у складу са тим. Комесаријат је одмах по објављивању вести о почетку сукоба, у складу са својим законским обавезама, искуством и послом који иначе обавља, предузео низ активности како би обезбедио прихват украјинских избеглица уколико до њега дође. На овој страници објављујемо најважније догађаје и активности које су предузете у одговору на најновију избегличку кризу, ако и информације везане за прилив и прихват украјинских избеглица у Републику Србију. 

28. фебруара 2022. године

Комесаријат за избеглице и миграције обавештава јавност да је, након предузетих активности, спреман за пријем избеглица из Украјине. 

Комесаријат за избеглице и миграције има спремне капацитете за ургентан прихват избеглица из Украјине, уколико то буде потребно.У овом тренутку, Комесаријат има слободне капацитете који су у стању приправности и  могу у сваком тренутку да буду стављени у функцију. Као и у ранијим тренуцима кризе, каква је била 2015. године, Комесаријат ће, заједно са осталим државним органима, међународним организацијама и партнерима, учинити све да прихвати оне којима је помоћ потребна, у складу са одлукама Владе Републике Србије.  

2. марта 2022. године

Послата инструкција свим повереницима КИРС-а о начину помоћи избеглицама из Украјине.

- Повереницима је такође послат лифлет на српском, енглеском украјинском и руском језику, као и упитник преведен на ове језике, којим се евидентирају потребе оних који им се обраћају Комесаријат за избеглице и миграције упутио је својим повереницима, у свакој општини у Србији, инструкцију о томе на који начин могу да пруже помоћ избеглицама из Украјине. У инструкцији се наводи да се, у складу са новонасталом ситуацијом у Украјини, може очекивати да им се један број лица обрати за информације и помоћ. Повереници се обавештавају да је за сва лица у потреби која им се обрате обезбеђен смештај и исхрана у прихватним центрима, опредељеним само за смештај украјинских држављана, према диспозицији Комесаријата. За оне украјинске држављане који, у овом тренутку, имају обезбеђен смештај, могуће је понудити помоћи у храни, одећи, обући, здравственој заштити, укључивање у образовни систем, као и приступ другим правима и услугама. Повереницима је достављен образац који треба да попуне, а у којем се исказују потребе лица која им се обраћају (смештај, храна, хитна здравствена заштита, одећа, обућа...) Посебно је наглашено да, у случају да се појави малолетно лице без пратње, истог тренутка обавесте надлежни центар за социјални рад.

 

- У просторијама Комесаријата одржан састанак комесара Владимира Цуцића и председника Украјинске заједнице Србије Далибора Пјекнија, са сарадницима, на којем је разматрана тренутна ситуација у Украјини и приливу избеглица у Срибју.

 

4. марта 2022. године

Комесаријат за избеглице и миграције отворио је телефонску линију и имејл адресу за избеглице из Украјине и оне који су их примили у Србији.

Јавности и повереницима прослеђен број телефона као и имејл адреса на коју могу да се обрате сви ратом угрожени украјински држављани који имају потребу за смештајем или другом врстом помоћи, као и они који су их примили на приватни смештај у Србији

Контакт телефон је:

Тел. 064/828 3171

       

kirsteam.ukraine@kirs.gov.rs

На ове контакте могу да се добију информације о начину на који избеглице из Украјине могу да остваре помоћ у Србији од Комесаријата за избеглице и миграције, без обзира да ли им је потребан смештај или нека друга врста помоћи.

За оне избеглице којима је потребан смештај, Комесаријат за избеглице и муграције може да га обезбеди у центрима опредељеним само за смештај украјинских држављана.

У смештајним објектима Комесаријата обезбеђена им је исхрана, здравствена заштита, одећа, обућа, хигијенски артикли, окупационе и едукативне активности, помоћ при укључивању деце у редован систем образовања, интернет, психолошка подршка, као и приступ другим правима и услугама.

Оне украјинске избеглице који имају смештај и бораве код родбине или пријатеља, о врстама помоћи могу да се информишу код локалних повереника за избеглице и миграције у општини у којој се налазе и где ће пријавити боравак.

 

- У Новом Саду одржан нови састанак комесара са представницима Украјинске заједнице Србије.

- Обавештене све организације са којима КИРС сарађује да све избеглице из Украјине, које су у стању потребе,  упућују на Комесаријат 

- Одржан састанак са представницима МУП

7. марта 2022. године

Службеници Комесаријата дежурају на граничним прелазима са граничном полицијом и помажу украјинским избеглицама који долазе у Србију

Дежурне екипе Комесаријата деле лифлете са информацијама ка и  пакете помоћи /храна и хигијхена/  оним украјинским држављанима који долазе у нашу земљу. 

8. марта 2022. године

Прве украјинске избеглице  смештене у наше објекте ургентног прихвата и трајног смештаја

Прве избеглице из Украјине смештене су у центар у Врању, који је опредељен за смештај оних који долазе из ратом захваћених подручја те земље. 

Свој дом у нашем центру нашле су четири породице. Реч је о женама са децом које су дошле из Кијeва, Донбаса и других места Украјине.

ТРПЕЗАРИЈА У ЦА ВРАЊЕ

У Врању се налазе реновирани смештајни капацитети за избеглице; двокреветне, трокреветне и, по потреби, вишекреветне собе, у зависности од бројности породице, трпезарија, дневни боравак, дечји кутак,  здравствена амбуланта... Корисници имају приступ интернету, а о њиховим потребама брину запослени у Комесаријату за избеглице и миграције. 

   

СОБА У ЦА ВРАЊЕ

 

- Договорена сарадња Комесаријата са Савезом Украјинаца и Русина Србије

 

9. март 2022. године

Састанак са организацијама Уједињених нација

Састанак у Министарству здравља

10. март 2022. године

Састанак Радне групе за решавање проблема мешовитих миграторних токова на којем је усвојен План регаовања за период јануар-децембар 2022. као и План прихвата држављана Украјине који су напустили земљу или у њу не могу да се врате услед оружаних дејстава

На 26. седници Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова којом је председавао председник Радне групе, министар унутрашњих послова Александар Вулин разматрана је актуелна ситуација у Украјини и усвојен је План прихвата држављана Украјине и угроженог становништва које је напустило Украјину. 

Чланови Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, комесар Kомесаријата за избеглице и миграције Владимир Цуцић и помоћник начелника Управе граничне полиције Саша Арсенијевић поднели су детаљан извештај председнику Радне групе и министру унутрашњих послова Александру Вулину о држављанима Украјине у Републици Србији и становништву које је у Србију дошло након 24. фебруара. 

На седници су, такође, разматрани и дефинисани начини на који ће наша земља решавати проблеме миграционих токова насталих услед кризе у Украјини. У том циљу Радна група за решавање проблема мешовитих миграционих токова усвојила је и План прихвата држављана Украјине и угроженог становништва које је напустило Украјину. 

„Најпре желим да обавестим све грађане Србије да ће њихова држава, упркос великој кризи у свету, успети да очува мир и стабилност. У Републици Србији до сада није примећен масован прилив држављана Украјине. Kонкретно у периоду од 25. фебруара до 9. марта ове године у Републику Србију ушло је укупно 6.784, а изашло 5.721 држављана Украјине. Лица за која су извршене пријаве боравишта, извршене су у највећој мери на приватним адресама, дакле, реч је о људима који су помоћ и уточиште потражили код својих рођака и пријатеља. Напомињем да за сада не очекујемо никакав масовни прилив лица из Украјине", истакао је министар полиције Вулин и нагласио да је Србија и овог пута спремна да адекватно одговори на све изазове и последице које могу бити проузроковане због актуелне кризе у Украјини. 

„Ми смо једина земља на овом мигрантском путу која је у стању да се носи са последицама и ове кризе и да заштити и свој начин живота, али и да буде одговорна и хумана према људима који су у проблему. Република Србија под вођством Александра Вучића још једном показује да има институционалне одговоре на кризу. За разлику од већине земаља, ми увек имамо институционалне одговоре на проблем. Морам да напоменем да је милион и по људи  прошло кроз ову земљу, нису разбили скоро ни чашу, а док су стигли до Србије, палили су кампове, од Грчке, Бугарске, кад су отишли из Србије опет су палили кампове до Немачке, само у нашој Србији нису разбили ни чашу. То баш није случајно. Србија према мигрантима поступа на један хуман и људски начин, али исто тако штити своје грађане и не ремети њихов начин живота. Са истом одговорношћу приступамо и према кризи у Украјини", поручио је министар полиције Александар Вулин. 

Чланови Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова поднели су извештај председнику Радне групе и министру полиције Александру Вулину о тренутном стању у центрима за смештај миграната и тражилаца азила и трендовима миграционих токова из земаља Азије и Африке током 2021. године.

 

11. марта 2022. године

Серија састанака на којима је разматрана актуелна ситуација са избеглицама из Украјине (невладине организације, повереници, партнери...)

 

14. март 2022. године

Деца из Украјине кренула у основну школу, а неколико дана касније и у вртић у Беочину

Две избегличке породице из Украјине, које се налазе у приватном смештају у Беочину, уз помоћ повереника за избеглице и миграције Исмета Адемовског, уписала су децу у основну школу и предшколско образовање у Беочину, а једна девојчица кренула је и у школу плеса. 

Обе породице дошле су 9. марта 2022. године из предграђа Кијева после пет дана путовања. У основну школу "Јован Грчић Миленко"  у Беочину кренуло је двоје деце Вира и Илиа (2014. и 2015. годиште), а у Предшколску установу  "Љуба Станковић" у Беочину Дарја и Серафима (2017. и 2016. годиште). 

- Вира је изразила жељу да иде на џез балет, па смо је уписали у "Сити денс студио" - каже Исмет, локални повереник, који је са овим породицама од првог дана њиховог доласка. Он им помаже да заврше потребну документацију, и сагледа њихове потребе. По доласку, породице су убрзо од Општине Беочин добиле огрев. 

 

ВИРА ИЛАЛОВА

Комесаријат за избеглице и миграције, између осталог, обезбедио је за децу ранчеве за школу  и школски пробор, а школа неопходне књиге и уџбенике. 

Одржан састанак комесара Цуцића и амбасадора ДЕУ Жофреа у просторијама КИРС

Комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић састао се  14.3.2022. са шефом Делегације ЕУ у Србији, амбасадором Емануелом Жиофреом, у просторијама Комесаријата за избеглице и миграције у Новом Београду. 

Двојица саговорника су разменили ставове о главним областима сарадње између Србије и ЕУ на пољу миграција.

Комесар Цуцић захвалио се на досадашњој успешној сарадњи и изразио уверење да ће тако добра сарадња бити настављена и у будућности. Комесар је упознао амбасадора са тим шта је Србија предузела када је реч о тренутно најактуелнијој теми, прихвату избеглица из Украјине.

Амбасадор Жиофре је истакао да је Комесаријат главни партнер ЕУ у Србији у решавању питања у вези са миграцијама, што је још једном потврђено у тренутној ситуацији када се Европа суочава са досад невиђеним приливом избеглица из Украјине. Рекао је да ЕУ цени понуду Србије да прими и подржи избеглице из Украјине и поздравила је одлуку Радне групе о миграцијама о усклађивању са директивом ЕУ о привременој заштити људи који беже из Украјине.

„Чињеница да Србија данас може да понуди исти ниво подршке украјинским избеглицама као ЕУ када је реч о њиховом правном статусу и правима резултат је реформи система управљања миграцијама и азилом на којима је Србија радила протеклих година“, изјавио је амбасадор Жиофре.

Похвалио је хуман приступ Србије према људима у невољи, што је пракса виђена још 2015. године с мигрантском кризом, а види се и данас.

Двојица саговорника су се сложили да су добри резултати постигнути у оквиру Регионалног стамбеног програма, чији је циљ да допринесе решавању дуготрајне расељености најугроженијих избеглица и расељених лица после конфликта на територији бивше Југославије од 1991. до 1995.

 

- Састанак са представницима Светске здравствене организације

 

16. март 2022. године

- серија састанака са страним званичницима (Словенија, Немачка, Украјина) и домаћим партнерима све на тему збрињавања избеглица из Украјине

18. март 2022. године

 

Влада Републике Србије донела је  Одлуку о пружању привремене заштите у Републици Србији расељеним лицима која долазе из Украјине. Одлуку можете да погледате на следећем линку.

Привремена заштита траје годину дана, од дана ступања на снагу ове одлуке, 18. марта 2022. године. Механизам привремене заштите предвиђен је Законом о азилу и привременој заштити. Ово је први пут од доношења закона да је Влада активирала овај механизам.

Одлука се односи на држављане Украјине и чланове њихових породица који су боравили у Украјини, тражиоце азила, лица без држављанства и стране држављане којима је у Украјини одобрен азил или истоветна национална заштита и чланове њихових породица који су у Украјини имали одобрен боравак, као и на стране држављане који су у Украјини имали одобрено важеће стално настањење или привремени боравак а који се не могу вратити у своју земљу.

 

17. март 2022. године

- Састанак  у вези донације компаније Нестле

19. март 2022. године

Свет из угла украјинског дечака

Док одрасли ратују, деца пате. На то нас, све заједно, подсећа цртеж седмогодишњег украјинског дечака, који је са породицом боравио кратко у Србији, у ургентном прихвату у ЦА Обреновац.
Након што су дане провели у путу, бежећи из ратом захваћене области између Кијева и Харкова, стигли су на гранични прелаз Хоргош где су их прихватили службеници Комесаријата који тамо дежурају 24 сата дневно, седам дана у недељи.
Три жене и двоје деце упћени су у ургентни прихват у Београду, како би се опоравили од пута и наставили даље.
Седмогодишњи дечак је, према речима запослених у центру, био видно узнемирен.
- Сваки пут кад би се на вратим појавио неки од наших колега, дечак би скочио и викнуо - Тата! - причају запослени у центру.
Како би му олакшали боравак, запослени су са дечаком проводили време у дечјем кутку, где је он цртао. Следећег јутра, након доручка, наставили су пут ка Бугарској.
- За кратко време колико су били овде, веома смо се зближили. На растанку смо се изгрлили, било је и суза, и пожелели им да се што пре све ово заврши. Оставио нам је цртеж, који ћемо урамити за успомену - кажу службеници Комесаријата.
 

25. март 2022.године

Конзулка Украјине У Србији и заштитник грађана обишли украјинске избеглице у ЦА Врање

Конзулка Амбасаде Украјине у Београду Олга Антонова и заштитник грађана Зоран Пашалић у одвојеним посетама обишли су 25.3.2022. године украјинске избеглице смештене у Центру за азил у Врању. Након  обиласка Центра, конзулка Антонова и заштитник грађана Пашалић разговарали су са корисницима који су им пренели задовољсво гостопримством у Србији, приватношћу и условима у којима бораве, као и захвалност на подршци коју им запослени у Комесаријату за избеглице и миграције пружају.  

 

30. март 2022. године

Украјинским избеглицама подељено више од 20.000 пакета помоћи, захвалност донаторима

Избеглицама из Украјине који свакодневно долазе у Србију подељено је од почетка сукобва у тој земљи до сада више од 20.000 пакета помоћи. Пакети помоћи деле се на граничним прелазима са Мађарском, Румунијом и Бугарском, где дежурају запослени у Комесаријату за избеглице и миграције, као и на приватним адресама широм Србије где бораве украјинске избеглице. На њихов позив, или на позив њихових домаћина, Комесаријат за избеглице и миграције обезбеђује тражену помоћ. 

Поред пакета суве хране, хигијене и основних потрепштина за децу и бебе, који се деле на граници, Комесааријат обезбеђује пакете за бебе, пакете хигијене и намирнице за оне који бораве у приватном смештају, као и ранчеве и школски прибор за децу која су у Србији кренула у школу. 

Понављамо број телефона на који се могу сви они јавити и који дежура 24 сата дневно, седма дана у недељи : 064 8283171

Помоћ је обезбеђена уз помоћ бројних донатора међу којима су Нестле, Метро и Цу Чи, као и многи други којима се Комесаријат овом приликом захваљује у име оних којима је та помоћ потребна. 

4. април 2022. 

Малишани смештени у ЦА Врање кренули у школу

 

Деца украјинских избеглица, смештених у Центар за азил у Врању, кренула су данас 4. aprila 2022. у школу. 

Прошле недеље, након упознавања деце са школом, децом из разреда и учитељицом, један од дечака из одељења позвао је децу из ЦА Врање на прославу свог рођендана. Деца су т одушевљено прихватила, родитељи дозволили, а запослени у Комесаријату су у недељу 3. априла, отпоратили малишане до играонице како би заједно са новим другарима учествовали у рођенданском слављу. 

 

По завршетку журке у играоници, деца из Центра за азил Врање испричала су да су се веома лепо провела и да су одушевљена атмосфером и дружењем. 

11.04.2022. 

И СРЕДЊОШКОЛЦИ ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ УКРАЈИНЕ КРЕНУЛИ У ШКОЛУ

Двојица дечака средњошколског узраста, избеглице из Украјине, који су са породицама смештенa у Центру за азил у Врању, кренула су у школу и тиме наставили своје ратом прекинуто школовање. 

Николенко Олександар и Хулиаи Олександар имали су данас прве часове у Економско-трговинској  школи у Врању. Један учи за кувара, а други за туристичког техничара. 

О превозу до школе брину запослени у Комесаријату за избеглице и миграције. Oбојица су веома лепо примљена у новој школској средини.   

 

11.04.2022.

Амбасадори земаља ЕУ и Украјине посетили украјинске избеглице смештене у Центру за азил у Врању 

 

Група амбасадора на челу са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом посетила је Центар за азил у Врању и, након обиласка смештајних капацитета, разговарала са избеглицама из Украјине које су свој мир од ратних дејстава у Украјини нашле у Центру за азил у Врању. 

 "У овом тренутку, 5698 избеглих из Украјине пријавило је боравиште у Србији, а мањи број њих, 41 особа у Врању и деветоро људи у Обреновцу,  је у смештају Комесаријата за избеглице и миграције. Србија је спремна да, на начин на који је то радила од 2015, са понуђених 6.000 смештајних места, прими много више избеглица, ако на то буде замољена и то ћемо, као и до сада, урадити у сарадњи са ЕУ" рекао је комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

„Србија даје све од себе, нема чега да се стиди, ни квалитета оног што нуди, ни броја оних које је спремна да прими. Србија је прва земља ван ЕУ, ако не и једина, која се придружила Директиви ЕУ што се тиче заштите права избеглица" рекао је комесар Цуцић и захвалио Европској унији на помоћи и подршци.

 Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је да Србија има много сопственог искуства са избеглицама из рата на простору бивше Југославије из деведесетих, као и са мигрантском кризом од пре неколико година.

„Сарађујемо врло блиско са Комесаријатом за избеглице и миграције у Србији коме смо помогли да Србија успостави сјајан, веома хуман систем за збрињавање избеглица и решавање њихових проблема. ЕУ ће наставити да ради са Србијом, већ смо у прошлости дали 120 милиона евра и спремни смо да дамо још додатни 57 милиона евра у те сврхе", поручио је Жиофре. Он је изразио задовољство што се избеглице из Украјине у Врању дочекане са добродошлицом од локалног становништва.

У посети украјинским избеглицама у ЦА Врање били су и амбасадор Финске Кимо Лахдевирта, амбасадор Пољске Рафаел Перло, амбасадор Чешке Републике Томаш Кухта, заменик амбасадора Француске Фатих Аксал, заменик амбасадора Украјине Марко Мартињук и први секретар амбасаде Мађарске Золтан Иштван Немети.

Представници ДЕУ и Украјине похвалили су добру негу и услове које избеглицама у ЦА Врање пружа Комесаријат за избеглице и миграције.

     

Фото: europa.rs

„У Центру у Врању свој други дом нашле су махом жене, девојке и деца. Желео бих да се захвалим свим радницима Центра, представницима Комесаријата и УНХЦР-а, свим организацијама и институцијама, који раде овде. Такође, из разговора са избеглим женама преносим  њихову отвореност да се укључе у волонтерски рад, те позивам локалну власт у Врању да, уколико постоји потреба, омогући укључење избеглих жена у рад локалне заједнице“, рекао је заменик амбасадор Украјине Марко Мартињук.

 

20.04.2022. 

Помоћ украјинским породицама у приватном смештају доставља се свакодневно

Повереница из Младеновца Јасмина Вукадиновић посетила је породицу Јулије Танасковић из Украјине која са децом станује у овој београдској општини  и уручила им пакет помоћи. Јулија и њено троје деце су у Младеновцу привремено нашле мир од ратних разарања у својој земљи. 

Повереници за избеглице и миграције и запослени у Комесаријату за избеглице и миграције свакодневно достављају на стотине пакета помоћи украјинским избеглицама које су у Србији, а смештене су на приватним адресама. 

Комесаријат за избеглице и миграције се овом приликом, у име наших корисника, захваљује донаторима, компанијама Метро и Нестле. У сарадњи са партнерима и државом, наставићемо да пружамо помоћ украјинским избеглицама, ако што смо то радили и онима пре њих.

22-26. 04. 2022.

Деца избеглице из Украјине учествовали у фарбању Ускршњих јаја

 

 

За избеглице из Украјине смештене у Центру за азил у Врању током Ускршњих празника организованo је низ активности.

 

Једна од најрадоснијих је било осликавање Ускршњих јаја на Велики петак 22.04. 2022. године у  Саборном Храму Свете Тројице у Врању. 

 

Дан касније, у суботу 23.04.2022. године група избеглица обишла је експонате у Народном музеј у Врању. Током дана  у  Позоришту „Бора Станковић“  Врање организована им је пројекција Ускршњег филма.

 

На дан Ускрса,  24.02. 2022. године, избегличке породице присуствовале су Св. Литургији у Храму Св. Тројице, а након тога на Ускршњем ручку.  

 

Поред низа других активности, за децу је организована и позоришна представа на платоу испред Центра за азил. 

 

У Центру за азил у Врању на данашњи дан смештено је 67 особа, већином жене и деца.

25.04.2022.

Избеглице из Украјине смештене у ЦА Врање посетиле  Манастир Свети Прохор Пчињски

Избеглице смештене у Центру за азил у Врању, у склопу Ускршњих празника, посетиле су Манастрир Свети прохор Пчињски и упознали се са културно-историјско-религијским благом југа Србије. 

 

Манастир из 11 века одушевио је избеглице својом лепотом и богатством историје.

 

Након обиласка Манастира, избеглице из Украјине су позване у манастирски конак на ручак, што су радо прихватили. 

Претходних дана, избеглице из Украјине улестовале су у низу манифестација организованих како би, бар на тренутак, заборавили на рат и осетили радост празника. Ишли су на ускршњу литургију у Саборни Храм Свете Тројице у Врању, деца су украшавала јаја, посетили су Музеј у Врању, присуствовали пригодним позоришним представама...

 

05.05.2022.

Приредба добродошлице за мале Украјинце у ОШ "Радоје Домановић" у Врању

У Основној школи "Радоје Домановић" у Врању приређена је приредба добродошлице за децу из Украјине и њихове родитеље.

Приредбу добродошлице приредила је учитељица Ана Микић, са својим одељењем 2/3 који похађају и деца из Украијине. Двоје деце који живе у Центру за азил у Врању похађају овај разред.  Ни деца ни родитељи из Украјине нису знали да се приредба припрема, па је то било велико и радосно изненађење.

 

Песме су биле на украјинском језику, што је посебно одушевило малишане и њихове родитеље.  Било је и смеха и суза.  Врање је још једном показало да отвореног срца прима оне који су у невољи. 

У Центру за азил у Украјини на данашњи дан смештено је 68 украјинских избеглица, углавном жена са децом.

03.06.2022.

Председник Србије обишао украјинске избеглице смештене у Цнетру за азил у Врању

Председседник Србије Александар Вучић, у друштву комесара Владимнира Цуцића и новог украјинског амбасадора Володимира Толкача, обишао је избеглице из Украјине смештене у Центру за азил у Врању.
-  Желим вам да што пре дочекате мир и да можете да се вратите својим домовима, а ко буде желео да живи и ради у Србији може увек да дође. Осећајте се као код куће" - поручио је председник Вучић. 
У Ценгтру за азил смештено је тренутно 67 коринсика, највише жена и деце. Тренутно у Центру бораве 43 жене, 17-торо деце и 7 мушкараца. Председник је нагласио да је држава спремна да помогне у свему што мисле да им је потребно. 

- Надам се да сте у Србији осетили срце добрих домаћина и да видите колико вас волимо и разумемо вашу тешку судбину, јер смо и ми као народ, неколико пута пролазили кроз избеглиштво и патњу, па ми се чини да се одлично разумемо - рекао је Вучић. 
Он је пориучио да је држава спшремна да помогне овим људима и позвао надлежне да се обрате уколико је било каква додатна помоћ потребна. 
У пратњи председника, украјинске избеглице обишли су министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић-Тепавчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар за спорт и омладину Вања Удовичића и градоначелника Врања др Слободан Миленковић. 

   

Председседник Србије Александар Вучић, у друштву комесара Владимнира Цуцића и новог украјинског амбасадора Володимира Толкача, обишао је избеглице из Украјине смештене у Центру за азил у Врању.
-  Желим вам да што пре дочекате мир и да можете да се вратите својим домовима, а ко буде желео да живи и ради у Србији може увек да дође. Осећајте се као код куће" - поручио је председник Вучић. 
У Ценгтру за азил смештено је тренутно 67 коринсика, највише жена и деце. Тренутно у Центру бораве 43 жене, 17-торо деце и 7 мушкараца. Председник је нагласио да је држава спремна да помогне у свему што мисле да им је потребно. 

- Надам се да сте у Србији осетили срце добрих домаћина и да видите колико вас волимо и разумемо вашу тешку судбину, јер смо и ми као народ, неколико пута пролазили кроз избеглиштво и патњу, па ми се чини да се одлично разумемо - рекао је Вучић. 
Он је пориучио да је држава спшремна да помогне овим људима и позвао надлежне да се обрате уколико је било каква додатна помоћ потребна. 
У пратњи председника, украјинске избеглице обишли су министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић-Тепавчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар за спорт и омладину Вања Удовичића и градоначелника Врања др Слободан Миленковић. 

9.06.2022.

 

Икеа донирала намештај за дневни боравак ЦА Врање

 

Позната компанија за производњу намештаја ИКЕА , у сарадњи са УНХЦР-ом, донирала је намештај за уређење дневног боравка у Центру за азил у Врању, у ком су смештене избеглице из Украјине. 
Уређење дневног боравка умногоме ће олакшати живот смештених корисника који се због ратних дејстава налазе далеко од својих домова.

   
Приликом испоруке и монтирања намештаја, шеф смене Комесаријата за избеглице и миграције Сетфан Димкић захвалио се у име свих корисника:
- Захваљујући овој донацији, људи који су смештени у нашем центру бар ће на тренутак моћи да се осете као код куће - рекао је Димкић.

 

На данашњи дан у ЦА Врање смештено је 76 корисника, највише жена и деце. Укупно 11 деце уписано је у Основну школу "Радоје Домановић", а два момка у средњу Економско -трговачку школу у Врању.  

 

Вратили се у Украјину,  сузе на растанку

Вратили се у Украјину, сузе на растанку

22.06.2022.

Једна од две породице, које су бежећи од рата у Украјини уточиште нашли на територији општине Беочин, после два и по месеца, вратила се у област Кијева. 

Олена Хрисик дошла је у Србију 9. марта 2022. гдоине, са двоје мале деце, Дашом и Иљом.

 

- Када су саопштили да се због болести мајке, односно баке, морају вратити у Украјину одлазак Олене, Иље и Даше свима је тешко пао. Комшије, пријатељи, газдарица Данијела Николић која је удомила две украјинске породице са осам чланова и ја као повереник „борили“ смо се за термин организације опроштајног дружења. Били су то заиста дирљиви тренуци који су доказивали колико се ова трочлана породица навикла на живот у Србији као и ми на њих. Морам да истакнем изузетну сарадњу и разумевање Комесаријата за избеглице и миграције у случају избегличких породица из Украјине који су за смештај одабрали нашу средину – рекао нам је повереник за избеглице и миграције  општине  Беочин Исмет Адемовски.

 

Опраштајући се од домаћина у Србији, Олена је на друштвене мреже ставила пост следеће садржине:

 

(превод са Украјинског): 

"Хвала свима, свима, свима, које смо овде срели и с којима смо се дружили. Драгон, Иса, Гордон, Елена, Марина, Александар, Данијела, Наталија, Слађана, Валентина и Александар, наше дивне комшије Рената, Дејан, Љиља, Илиа , наши пријатељи у Украјинском центру, Мирослав Калењук, сестре Вићентија и Анастасиа, Исидора, драги Карло.

Деца су плакала када су одлазила из Украјине, а сада плачу јер не желе да се растају од нових пријатеља.

Иља већ жуди за Горјаном, Милуном и Михаилом, за њиховим излетима и авантурама. Даша  је некако неприметно одрасла и тако "чаврља" на српском, као и наше младе комшије на украјинском. У глави ми се врте све до тада непознате речи, прелепи град Београд, пријатан конзул, тако величанствене тврђаве, планине, укусни буреци и ајвар.

Иако први месец није био лак, као у магли, са сузама и препрекама, успела сам да „управљам“.

Изузетно добри људи, увек спремни да помогну... Остаћете заувек у мом сећању.

Био је то добар одмор, време је да се иде кући... " , написала је Олена. 

Желимо им сву срећу и да се рат у њиховој земљи што пре заврши.

 

22. 06. 2022

Новчана помоћ за набавку лекова за хроничне болеснике украјинским држављанима на приватним адресама

У сарадњи са Danish refugee council (ДРЦ), Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије је организовао доделу новчане помоћи у износу од 5.000 динара украјинским држављанима, који се налазе на приватним адресама и евидентирани су код повереника, за куповину лекова за хронична обољена.

За више информација корисници треба да се обрате локалном поверенику за избеглице и миграције у месту где живе. 

 

6.08.2022. 

Деца из Украјине дошла на летњу школу у Србију

Упркос ратној ситуцијаи, деца из Украјине и ове године, 15-ту за редом, дошла су у Србију на летњу школу. 

 

У организацији Националног савета украјинске националне мањине у Републици Србији, из Украјине је 6. августа у Србију дошло 44-торо деце узраста 10-14 година. Путовање је трајало готово 24 сата, а сва деца су дошла из Лавовске области. 

 

Деци је, на молбу Наионалног савета украјиснке националне мањине, смештај обезбедио Комесаријат за збеглице и миграције Републике Србије, који је за њих определио реновиран Центар за азил у Бањи Ковиљачи. 

 

- Комесаријат је за децу из Украјине обезбедио смештај и храну, као и материјале и реквизите потребне за разне активности - изјавио је Роберт Лесмајстер, управник Центра у Бањи Ковиљачи. 

 

 

Са децом је у прањи дошло и седморо васпитача и пратилаца, двојица возача и једна медицинска сестра. Уз њих су непрестано и три члана  Националног савета украјинске националне мањине у Р. Србији, који су организовали целодневне програме, а помажу и у превођењу. Деца ће у Србији боравити до 16. августа 2022.

 

- У сарадњи са Туристичком организацијом Града Лознице, која обезбеђује професионалне водиче, децу ћемо водити на неколико излета, а први од њих је Тршић - каже Далибор Пјекни, из Националног савета. 

Током боравка, деца из Украјине обићи ће Гучево, Сунчану реку, манастир Троноша, као и Сремску Митровицу и Нови Сад. 

9.08.2022. 

Излет у Тршић и манастир Трноша

 

Први излет организован за децу из Украјине, смештену у ЦА Бања Ковиљача,  био је у Тршић и манастир Троноша.

12.8.2022.

Деца из Украјине провела су преподне купајући се на обали Дрине, на Сунчаној реци. 

   

12.08.2022.

Украјинску децу посетио помоћник министра спорта  Урош Прибићевић

Помоћник министра спорта и омладине Урош Прибићевић посетио је децу из Украјине смештену у ЦА Бања Ковиљача и том приликом им поделио поклоне - лопте и мајице. 

 

 

1. септембар 2022. 

Деца из ЦА Врање кренула у школу

 

Деца смештена у Центру за азил у Врању кренула су на редовну наставу 1. септембра. Добили су школски прибор, ранчеве, свеске и све што им је потребно за почетак нове школске године. 

У школе је кренулоо 14-торо основаца и 4-воро средњошколаца и једна предшколац.

Деца су уписана у две основне школе „Радоје Домановић“ и „Светозар Марковић“ и две средње школе „Економско-трговачка“ и „Техничка“, док је предшколац уписан у вртић „Чаролија“.

 

7.09.2022. 

Комесарка Наташа Станисављевић посетила центре на југу Србије, међу њима и ЦА Врање

 

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић обишла је прихватне центре у Прешеву и Бујановцу, као и Центар за азил у Врању, у ком су смештене избеглице из Украјине.

 

Пре посете Центру за азил у Врању и обиласка избеглица из Украјине, комесарка Станисављевић са сарадницима, састала се са  градоначелником  Врања Слободаном Миленковићем.

   

Том приликом комесарка се захвалила градоначелнику Миленковићу на изузетној сарадњи локалне самоуправе са Комесаријатом за избеглице и миграције у прихвату избеглица из Украјине.

24.02.2023.

Oд почетка сукоба у Украјини кроз Републику Србију је прошло 148.000 држављана Украјине

 

 Од избијања сукоба у Украјини прошло је годину дана. Комесаријат за избеглице и миграције од почетка кризе прати развој ситуације и реагује у складу са тим.

''Податке које је саопштио Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице јесте да је око 8 милиона људи напустило Украјину  и отишло из ње. Највећи број избеглица из Украјине отишао је у Русију, процењује се око 2.800.000 људи, када су у питању европске земље, од тога је највише њих отишло у Пољску милион ипо и Немачку нешто више од милион.  Кроз Србију је у току ових годину дана прошло преко 148.000 Украјинаца, а од тога је 26.000 пријавило боравиште у нашој земљи. Комесаријат за избеглице и миграције је у сталном контакту и води рачуна о 4.500 Украјинаца који се налазе на приватном смештају, као и о онима који се налазе у колективном смештају предвиђеним за грађане Украјине у Врању'', рекла је комесарка Станисављевић.

У овом Центру за азил тренутно борави  75 лица,а  19 деце иде у школу. Према подацима Канцеларије за азил до сада је укупно 1.231 лица из Украјине добило одлуку о привременој заштити. У смештајним објектима Комесаријата обезбеђена им је исхрана, здравствена заштита, одећа, обућа, хигијенски артикли, окупационе и едукативне активности, помоћ при укључивању деце у редован систем образовања, интернет, психолошка подршка, као и приступ другим правима и услугама.

Србија је адекватно реаговала када је у питању прихват грађана Украјине којима је помоћ потребна и пре свега је на самим граничним прелазима дељена помоћ свим грађанима, направљени су и лимфлети на украјинском и руском језику који се тичу могућности збрињавања и осталих услуга када уђу у Србију. Када је почео сукоб у Украјини , у инструкцијама које је Комесаријат за избеглице и миграције послао свим локалним самоуправама, посебна ставка се односила на обраћање пажње о малолетницима без пратње, те да је неизоставно да се одмах контактира надлежни Центар за социјални рад.

Комесарка је подсетила да је Влада Републике Србије донела одлуку о привременој заштити грађана Украјине, која је омогућена по закону о Азилу из 2018. године, чиме је наша земља уједно и први пут активирала овакава вид заштите избеглих особа. "Омогућено је да имају боравак од годину дана, бесплатно образовање, здравствену заштиту и укључење на тржиште рада”, закључила је комесарка.

19. март 2023. године

Влада Републике Србије донела је  Одлуку о допуни Одлуке о пружању привремене заштите у Републици Србији расељеним лицима која долазе из Украјине. Одлуку можете да погледате на следећем линку.

Одлука о допуни Одлуке о пружању привремене заштите

Привремена заштита траје годину дана, од дана ступања на снагу ове одлуке, 19. марта 2023. године. Механизам привремене заштите предвиђен је Законом о азилу и привременој заштити.

Одлука се односи на држављане Украјине и чланове њихових породица који су боравили у Украјини, тражиоце азила, лица без држављанства и стране држављане којима је у Украјини одобрен азил или истоветна национална заштита и чланове њихових породица који су у Украјини имали одобрен боравак, као и на стране држављане који су у Украјини имали одобрено важеће стално настањење или привремени боравак а који се не могу вратити у своју земљу.

11. мај 2023. године

У Центру за азил у Врању на данашњи дан смештено је  67 избеглица из Украјине.

 Укупно 15-оро деце тренутно похађа наставу у школама, од тога 12-оро деце је уписано у Основне школе у Врању а троје деце у Средње школе у Врању.