Kontakt ЋИРLATENG

Dnevnik ukrajinske krize

DNEVNIK UKRAJINSKE KRIZE

Oružani sukobi u Ukrajini počeli su 24. februara 2022. godine, zbog čega je veliki broj ukrajinskih državljana morao da napusti svoje domove i ode u izbeglištvo. Komesarijat za izbeglice i migracije od početka krize prati razvoj situacije i reaguje u skladu sa tim. Komesarijat je odmah po objavljivanju vesti o početku sukoba, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, iskustvom i poslom koji inače obavlja, preduzeo niz aktivnosti kako bi obezbedio prihvat ukrajinskih izbeglica ukoliko do njega dođe. Na ovoj stranici objavljujemo najvažnije događaje i aktivnosti koje su preduzete u odgovoru na najnoviju izbegličku krizu, ako i informacije vezane za priliv i prihvat ukrajinskih izbeglica u Republiku Srbiju. 

28. februara 2022. godine

Komesarijat za izbeglice i migracije obaveštava javnost da je, nakon preduzetih aktivnosti, spreman za prijem izbeglica iz Ukrajine. 

Komesarijat za izbeglice i migracije ima spremne kapacitete za urgentan prihvat izbeglica iz Ukrajine, ukoliko to bude potrebno.U ovom trenutku, Komesarijat ima slobodne kapacitete koji su u stanju pripravnosti i  mogu u svakom trenutku da budu stavljeni u funkciju. Kao i u ranijim trenucima krize, kakva je bila 2015. godine, Komesarijat će, zajedno sa ostalim državnim organima, međunarodnim organizacijama i partnerima, učiniti sve da prihvati one kojima je pomoć potrebna, u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije.  

2. marta 2022. godine

Poslata instrukcija svim poverenicima KIRS-a o načinu pomoći izbeglicama iz Ukrajine.

- Poverenicima je takođe poslat liflet na srpskom, engleskom ukrajinskom i ruskom jeziku, kao i upitnik preveden na ove jezike, kojim se evidentiraju potrebe onih koji im se obraćaju Komesarijat za izbeglice i migracije uputio je svojim poverenicima, u svakoj opštini u Srbiji, instrukciju o tome na koji način mogu da pruže pomoć izbeglicama iz Ukrajine. U instrukciji se navodi da se, u skladu sa novonastalom situacijom u Ukrajini, može očekivati da im se jedan broj lica obrati za informacije i pomoć. Poverenici se obaveštavaju da je za sva lica u potrebi koja im se obrate obezbeđen smeštaj i ishrana u prihvatnim centrima, opredeljenim samo za smeštaj ukrajinskih državljana, prema dispoziciji Komesarijata. Za one ukrajinske državljane koji, u ovom trenutku, imaju obezbeđen smeštaj, moguće je ponuditi pomoći u hrani, odeći, obući, zdravstvenoj zaštiti, uključivanje u obrazovni sistem, kao i pristup drugim pravima i uslugama. Poverenicima je dostavljen obrazac koji treba da popune, a u kojem se iskazuju potrebe lica koja im se obraćaju (smeštaj, hrana, hitna zdravstvena zaštita, odeća, obuća...) Posebno je naglašeno da, u slučaju da se pojavi maloletno lice bez pratnje, istog trenutka obaveste nadležni centar za socijalni rad.

 

- U prostorijama Komesarijata održan sastanak komesara Vladimira Cucića i predsednika Ukrajinske zajednice Srbije Dalibora Pjeknija, sa saradnicima, na kojem je razmatrana trenutna situacija u Ukrajini i prilivu izbeglica u Sribju.

 

4. marta 2022. godine

Komesarijat za izbeglice i migracije otvorio je telefonsku liniju i imejl adresu za izbeglice iz Ukrajine i one koji su ih primili u Srbiji.

Javnosti i poverenicima prosleđen broj telefona kao i imejl adresa na koju mogu da se obrate svi ratom ugroženi ukrajinski državljani koji imaju potrebu za smeštajem ili drugom vrstom pomoći, kao i oni koji su ih primili na privatni smeštaj u Srbiji

Kontakt telefon je:

Tel. 064/828 3171

       

kirsteam.ukraine@kirs.gov.rs

Na ove kontakte mogu da se dobiju informacije o načinu na koji izbeglice iz Ukrajine mogu da ostvare pomoć u Srbiji od Komesarijata za izbeglice i migracije, bez obzira da li im je potreban smeštaj ili neka druga vrsta pomoći.

Za one izbeglice kojima je potreban smeštaj, Komesarijat za izbeglice i mugracije može da ga obezbedi u centrima opredeljenim samo za smeštaj ukrajinskih državljana.

U smeštajnim objektima Komesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski artikli, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

One ukrajinske izbeglice koji imaju smeštaj i borave kod rodbine ili prijatelja, o vrstama pomoći mogu da se informišu kod lokalnih poverenika za izbeglice i migracije u opštini u kojoj se nalaze i gde će prijaviti boravak.

 

- U Novom Sadu održan novi sastanak komesara sa predstavnicima Ukrajinske zajednice Srbije.

- Obaveštene sve organizacije sa kojima KIRS sarađuje da sve izbeglice iz Ukrajine, koje su u stanju potrebe,  upućuju na Komesarijat 

- Održan sastanak sa predstavnicima MUP

7. marta 2022. godine

Službenici Komesarijata dežuraju na graničnim prelazima sa graničnom policijom i pomažu ukrajinskim izbeglicama koji dolaze u Srbiju

Dežurne ekipe Komesarijata dele liflete sa informacijama ka i  pakete pomoći /hrana i higijhena/  onim ukrajinskim državljanima koji dolaze u našu zemlju. 

8. marta 2022. godine

Prve ukrajinske izbeglice  smeštene u naše objekte urgentnog prihvata i trajnog smeštaja

Prve izbeglice iz Ukrajine smeštene su u centar u Vranju, koji je opredeljen za smeštaj onih koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja te zemlje. 

Svoj dom u našem centru našle su četiri porodice. Reč je o ženama sa decom koje su došle iz Kijeva, Donbasa i drugih mesta Ukrajine.

TRPEZARIJA U CA VRANjE

U Vranju se nalaze renovirani smeštajni kapaciteti za izbeglice; dvokrevetne, trokrevetne i, po potrebi, višekrevetne sobe, u zavisnosti od brojnosti porodice, trpezarija, dnevni boravak, dečji kutak,  zdravstvena ambulanta... Korisnici imaju pristup internetu, a o njihovim potrebama brinu zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije. 

   

SOBA U CA VRANjE

 

- Dogovorena saradnja Komesarijata sa Savezom Ukrajinaca i Rusina Srbije

 

9. mart 2022. godine

Sastanak sa organizacijama Ujedinjenih nacija

Sastanak u Ministarstvu zdravlja

10. mart 2022. godine

Sastanak Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migratornih tokova na kojem je usvojen Plan regaovanja za period januar-decembar 2022. kao i Plan prihvata državljana Ukrajine koji su napustili zemlju ili u nju ne mogu da se vrate usled oružanih dejstava

Na 26. sednici Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova kojom je predsedavao predsednik Radne grupe, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razmatrana je aktuelna situacija u Ukrajini i usvojen je Plan prihvata državljana Ukrajine i ugroženog stanovništva koje je napustilo Ukrajinu. 

Članovi Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i pomoćnik načelnika Uprave granične policije Saša Arsenijević podneli su detaljan izveštaj predsedniku Radne grupe i ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu o državljanima Ukrajine u Republici Srbiji i stanovništvu koje je u Srbiju došlo nakon 24. februara. 

Na sednici su, takođe, razmatrani i definisani načini na koji će naša zemlja rešavati probleme migracionih tokova nastalih usled krize u Ukrajini. U tom cilju Radna grupa za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova usvojila je i Plan prihvata državljana Ukrajine i ugroženog stanovništva koje je napustilo Ukrajinu. 

„Najpre želim da obavestim sve građane Srbije da će njihova država, uprkos velikoj krizi u svetu, uspeti da očuva mir i stabilnost. U Republici Srbiji do sada nije primećen masovan priliv državljana Ukrajine. Konkretno u periodu od 25. februara do 9. marta ove godine u Republiku Srbiju ušlo je ukupno 6.784, a izašlo 5.721 državljana Ukrajine. Lica za koja su izvršene prijave boravišta, izvršene su u najvećoj meri na privatnim adresama, dakle, reč je o ljudima koji su pomoć i utočište potražili kod svojih rođaka i prijatelja. Napominjem da za sada ne očekujemo nikakav masovni priliv lica iz Ukrajine", istakao je ministar policije Vulin i naglasio da je Srbija i ovog puta spremna da adekvatno odgovori na sve izazove i posledice koje mogu biti prouzrokovane zbog aktuelne krize u Ukrajini. 

„Mi smo jedina zemlja na ovom migrantskom putu koja je u stanju da se nosi sa posledicama i ove krize i da zaštiti i svoj način života, ali i da bude odgovorna i humana prema ljudima koji su u problemu. Republika Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića još jednom pokazuje da ima institucionalne odgovore na krizu. Za razliku od većine zemalja, mi uvek imamo institucionalne odgovore na problem. Moram da napomenem da je milion i po ljudi  prošlo kroz ovu zemlju, nisu razbili skoro ni čašu, a dok su stigli do Srbije, palili su kampove, od Grčke, Bugarske, kad su otišli iz Srbije opet su palili kampove do Nemačke, samo u našoj Srbiji nisu razbili ni čašu. To baš nije slučajno. Srbija prema migrantima postupa na jedan human i ljudski način, ali isto tako štiti svoje građane i ne remeti njihov način života. Sa istom odgovornošću pristupamo i prema krizi u Ukrajini", poručio je ministar policije Aleksandar Vulin. 

Članovi Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova podneli su izveštaj predsedniku Radne grupe i ministru policije Aleksandru Vulinu o trenutnom stanju u centrima za smeštaj migranata i tražilaca azila i trendovima migracionih tokova iz zemalja Azije i Afrike tokom 2021. godine.

 

11. marta 2022. godine

Serija sastanaka na kojima je razmatrana aktuelna situacija sa izbeglicama iz Ukrajine (nevladine organizacije, poverenici, partneri...)

 

14. mart 2022. godine

Deca iz Ukrajine krenula u osnovnu školu, a nekoliko dana kasnije i u vrtić u Beočinu

Dve izbegličke porodice iz Ukrajine, koje se nalaze u privatnom smeštaju u Beočinu, uz pomoć poverenika za izbeglice i migracije Ismeta Ademovskog, upisala su decu u osnovnu školu i predškolsko obrazovanje u Beočinu, a jedna devojčica krenula je i u školu plesa. 

Obe porodice došle su 9. marta 2022. godine iz predgrađa Kijeva posle pet dana putovanja. U osnovnu školu "Jovan Grčić Milenko"  u Beočinu krenulo je dvoje dece Vira i Ilia (2014. i 2015. godište), a u Predškolsku ustanovu  "Ljuba Stanković" u Beočinu Darja i Serafima (2017. i 2016. godište). 

- Vira je izrazila želju da ide na džez balet, pa smo je upisali u "Siti dens studio" - kaže Ismet, lokalni poverenik, koji je sa ovim porodicama od prvog dana njihovog dolaska. On im pomaže da završe potrebnu dokumentaciju, i sagleda njihove potrebe. Po dolasku, porodice su ubrzo od Opštine Beočin dobile ogrev. 

 

VIRA ILALOVA

Komesarijat za izbeglice i migracije, između ostalog, obezbedio je za decu rančeve za školu  i školski probor, a škola neophodne knjige i udžbenike. 

Održan sastanak komesara Cucića i ambasadora DEU Žofrea u prostorijama KIRS

Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić sastao se  14.3.2022. sa šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Emanuelom Žiofreom, u prostorijama Komesarijata za izbeglice i migracije u Novom Beogradu. 

Dvojica sagovornika su razmenili stavove o glavnim oblastima saradnje između Srbije i EU na polju migracija.

Komesar Cucić zahvalio se na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i izrazio uverenje da će tako dobra saradnja biti nastavljena i u budućnosti. Komesar je upoznao ambasadora sa tim šta je Srbija preduzela kada je reč o trenutno najaktuelnijoj temi, prihvatu izbeglica iz Ukrajine.

Ambasador Žiofre je istakao da je Komesarijat glavni partner EU u Srbiji u rešavanju pitanja u vezi sa migracijama, što je još jednom potvrđeno u trenutnoj situaciji kada se Evropa suočava sa dosad neviđenim prilivom izbeglica iz Ukrajine. Rekao je da EU ceni ponudu Srbije da primi i podrži izbeglice iz Ukrajine i pozdravila je odluku Radne grupe o migracijama o usklađivanju sa direktivom EU o privremenoj zaštiti ljudi koji beže iz Ukrajine.

„Činjenica da Srbija danas može da ponudi isti nivo podrške ukrajinskim izbeglicama kao EU kada je reč o njihovom pravnom statusu i pravima rezultat je reformi sistema upravljanja migracijama i azilom na kojima je Srbija radila proteklih godina“, izjavio je ambasador Žiofre.

Pohvalio je human pristup Srbije prema ljudima u nevolji, što je praksa viđena još 2015. godine s migrantskom krizom, a vidi se i danas.

Dvojica sagovornika su se složili da su dobri rezultati postignuti u okviru Regionalnog stambenog programa, čiji je cilj da doprinese rešavanju dugotrajne raseljenosti najugroženijih izbeglica i raseljenih lica posle konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

 

- Sastanak sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije

 

16. mart 2022. godine

- serija sastanaka sa stranim zvaničnicima (Slovenija, Nemačka, Ukrajina) i domaćim partnerima sve na temu zbrinjavanja izbeglica iz Ukrajine

18. mart 2022. godine

 

Vlada Republike Srbije donela je  Odluku o pružanju privremene zaštite u Republici Srbiji raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine. Odluku možete da pogledate na sledećem linku.

Privremena zaštita traje godinu dana, od dana stupanja na snagu ove odluke, 18. marta 2022. godine. Mehanizam privremene zaštite predviđen je Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti. Ovo je prvi put od donošenja zakona da je Vlada aktivirala ovaj mehanizam.

Odluka se odnosi na državljane Ukrajine i članove njihovih porodica koji su boravili u Ukrajini, tražioce azila, lica bez državljanstva i strane državljane kojima je u Ukrajini odobren azil ili istovetna nacionalna zaštita i članove njihovih porodica koji su u Ukrajini imali odobren boravak, kao i na strane državljane koji su u Ukrajini imali odobreno važeće stalno nastanjenje ili privremeni boravak a koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju.

 

17. mart 2022. godine

- Sastanak  u vezi donacije kompanije Nestle

19. mart 2022. godine

Svet iz ugla ukrajinskog dečaka

Dok odrasli ratuju, deca pate. Na to nas, sve zajedno, podseća crtež sedmogodišnjeg ukrajinskog dečaka, koji je sa porodicom boravio kratko u Srbiji, u urgentnom prihvatu u CA Obrenovac.
Nakon što su dane proveli u putu, bežeći iz ratom zahvaćene oblasti između Kijeva i Harkova, stigli su na granični prelaz Horgoš gde su ih prihvatili službenici Komesarijata koji tamo dežuraju 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.
Tri žene i dvoje dece upćeni su u urgentni prihvat u Beogradu, kako bi se oporavili od puta i nastavili dalje.
Sedmogodišnji dečak je, prema rečima zaposlenih u centru, bio vidno uznemiren.
- Svaki put kad bi se na vratim pojavio neki od naših kolega, dečak bi skočio i viknuo - Tata! - pričaju zaposleni u centru.
Kako bi mu olakšali boravak, zaposleni su sa dečakom provodili vreme u dečjem kutku, gde je on crtao. Sledećeg jutra, nakon doručka, nastavili su put ka Bugarskoj.
- Za kratko vreme koliko su bili ovde, veoma smo se zbližili. Na rastanku smo se izgrlili, bilo je i suza, i poželeli im da se što pre sve ovo završi. Ostavio nam je crtež, koji ćemo uramiti za uspomenu - kažu službenici Komesarijata.
 

25. mart 2022.godine

Konzulka Ukrajine U Srbiji i zaštitnik građana obišli ukrajinske izbeglice u CA Vranje

Konzulka Ambasade Ukrajine u Beogradu Olga Antonova i zaštitnik građana Zoran Pašalić u odvojenim posetama obišli su 25.3.2022. godine ukrajinske izbeglice smeštene u Centru za azil u Vranju. Nakon  obilaska Centra, konzulka Antonova i zaštitnik građana Pašalić razgovarali su sa korisnicima koji su im preneli zadovoljsvo gostoprimstvom u Srbiji, privatnošću i uslovima u kojima borave, kao i zahvalnost na podršci koju im zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije pružaju.  

 

30. mart 2022. godine

Ukrajinskim izbeglicama podeljeno više od 20.000 paketa pomoći, zahvalnost donatorima

Izbeglicama iz Ukrajine koji svakodnevno dolaze u Srbiju podeljeno je od početka sukobva u toj zemlji do sada više od 20.000 paketa pomoći. Paketi pomoći dele se na graničnim prelazima sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, gde dežuraju zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije, kao i na privatnim adresama širom Srbije gde borave ukrajinske izbeglice. Na njihov poziv, ili na poziv njihovih domaćina, Komesarijat za izbeglice i migracije obezbeđuje traženu pomoć. 

Pored paketa suve hrane, higijene i osnovnih potrepština za decu i bebe, koji se dele na granici, Komesaarijat obezbeđuje pakete za bebe, pakete higijene i namirnice za one koji borave u privatnom smeštaju, kao i rančeve i školski pribor za decu koja su u Srbiji krenula u školu. 

Ponavljamo broj telefona na koji se mogu svi oni javiti i koji dežura 24 sata dnevno, sedma dana u nedelji : 064 8283171

Pomoć je obezbeđena uz pomoć brojnih donatora među kojima su Nestle, Metro i Cu Či, kao i mnogi drugi kojima se Komesarijat ovom prilikom zahvaljuje u ime onih kojima je ta pomoć potrebna. 

4. april 2022. 

Mališani smešteni u CA Vranje krenuli u školu

 

Deca ukrajinskih izbeglica, smeštenih u Centar za azil u Vranju, krenula su danas 4. aprila 2022. u školu. 

Prošle nedelje, nakon upoznavanja dece sa školom, decom iz razreda i učiteljicom, jedan od dečaka iz odeljenja pozvao je decu iz CA Vranje na proslavu svog rođendana. Deca su t oduševljeno prihvatila, roditelji dozvolili, a zaposleni u Komesarijatu su u nedelju 3. aprila, otporatili mališane do igraonice kako bi zajedno sa novim drugarima učestvovali u rođendanskom slavlju. 

 

Po završetku žurke u igraonici, deca iz Centra za azil Vranje ispričala su da su se veoma lepo provela i da su oduševljena atmosferom i druženjem. 

11.04.2022. 

I SREDNjOŠKOLCI IZBEGLICE IZ UKRAJINE KRENULI U ŠKOLU

Dvojica dečaka srednjoškolskog uzrasta, izbeglice iz Ukrajine, koji su sa porodicama smeštena u Centru za azil u Vranju, krenula su u školu i time nastavili svoje ratom prekinuto školovanje. 

Nikolenko Oleksandar i Huliai Oleksandar imali su danas prve časove u Ekonomsko-trgovinskoj  školi u Vranju. Jedan uči za kuvara, a drugi za turističkog tehničara. 

O prevozu do škole brinu zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije. Obojica su veoma lepo primljena u novoj školskoj sredini.   

 

11.04.2022.

Ambasadori zemalja EU i Ukrajine posetili ukrajinske izbeglice smeštene u Centru za azil u Vranju 

 

Grupa ambasadora na čelu sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom posetila je Centar za azil u Vranju i, nakon obilaska smeštajnih kapaciteta, razgovarala sa izbeglicama iz Ukrajine koje su svoj mir od ratnih dejstava u Ukrajini našle u Centru za azil u Vranju. 

 "U ovom trenutku, 5698 izbeglih iz Ukrajine prijavilo je boravište u Srbiji, a manji broj njih, 41 osoba u Vranju i devetoro ljudi u Obrenovcu,  je u smeštaju Komesarijata za izbeglice i migracije. Srbija je spremna da, na način na koji je to radila od 2015, sa ponuđenih 6.000 smeštajnih mesta, primi mnogo više izbeglica, ako na to bude zamoljena i to ćemo, kao i do sada, uraditi u saradnji sa EU" rekao je komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

„Srbija daje sve od sebe, nema čega da se stidi, ni kvaliteta onog što nudi, ni broja onih koje je spremna da primi. Srbija je prva zemlja van EU, ako ne i jedina, koja se pridružila Direktivi EU što se tiče zaštite prava izbeglica" rekao je komesar Cucić i zahvalio Evropskoj uniji na pomoći i podršci.

 Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da Srbija ima mnogo sopstvenog iskustva sa izbeglicama iz rata na prostoru bivše Jugoslavije iz devedesetih, kao i sa migrantskom krizom od pre nekoliko godina.

„Sarađujemo vrlo blisko sa Komesarijatom za izbeglice i migracije u Srbiji kome smo pomogli da Srbija uspostavi sjajan, veoma human sistem za zbrinjavanje izbeglica i rešavanje njihovih problema. EU će nastaviti da radi sa Srbijom, već smo u prošlosti dali 120 miliona evra i spremni smo da damo još dodatni 57 miliona evra u te svrhe", poručio je Žiofre. On je izrazio zadovoljstvo što se izbeglice iz Ukrajine u Vranju dočekane sa dobrodošlicom od lokalnog stanovništva.

U poseti ukrajinskim izbeglicama u CA Vranje bili su i ambasador Finske Kimo Lahdevirta, ambasador Poljske Rafael Perlo, ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta, zamenik ambasadora Francuske Fatih Aksal, zamenik ambasadora Ukrajine Marko Martinjuk i prvi sekretar ambasade Mađarske Zoltan Ištvan Nemeti.

Predstavnici DEU i Ukrajine pohvalili su dobru negu i uslove koje izbeglicama u CA Vranje pruža Komesarijat za izbeglice i migracije.

     

Foto: europa.rs

„U Centru u Vranju svoj drugi dom našle su mahom žene, devojke i deca. Želeo bih da se zahvalim svim radnicima Centra, predstavnicima Komesarijata i UNHCR-a, svim organizacijama i institucijama, koji rade ovde. Takođe, iz razgovora sa izbeglim ženama prenosim  njihovu otvorenost da se uključe u volonterski rad, te pozivam lokalnu vlast u Vranju da, ukoliko postoji potreba, omogući uključenje izbeglih žena u rad lokalne zajednice“, rekao je zamenik ambasador Ukrajine Marko Martinjuk.

 

20.04.2022. 

Pomoć ukrajinskim porodicama u privatnom smeštaju dostavlja se svakodnevno

Poverenica iz Mladenovca Jasmina Vukadinović posetila je porodicu Julije Tanasković iz Ukrajine koja sa decom stanuje u ovoj beogradskoj opštini  i uručila im paket pomoći. Julija i njeno troje dece su u Mladenovcu privremeno našle mir od ratnih razaranja u svojoj zemlji. 

Poverenici za izbeglice i migracije i zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije svakodnevno dostavljaju na stotine paketa pomoći ukrajinskim izbeglicama koje su u Srbiji, a smeštene su na privatnim adresama. 

Komesarijat za izbeglice i migracije se ovom prilikom, u ime naših korisnika, zahvaljuje donatorima, kompanijama Metro i Nestle. U saradnji sa partnerima i državom, nastavićemo da pružamo pomoć ukrajinskim izbeglicama, ako što smo to radili i onima pre njih.

22-26. 04. 2022.

Deca izbeglice iz Ukrajine učestvovali u farbanju Uskršnjih jaja

 

 

Za izbeglice iz Ukrajine smeštene u Centru za azil u Vranju tokom Uskršnjih praznika organizovano je niz aktivnosti.

 

Jedna od najradosnijih je bilo oslikavanje Uskršnjih jaja na Veliki petak 22.04. 2022. godine u  Sabornom Hramu Svete Trojice u Vranju. 

 

Dan kasnije, u subotu 23.04.2022. godine grupa izbeglica obišla je eksponate u Narodnom muzej u Vranju. Tokom dana  u  Pozorištu „Bora Stanković“  Vranje organizovana im je projekcija Uskršnjeg filma.

 

Na dan Uskrsa,  24.02. 2022. godine, izbegličke porodice prisustvovale su Sv. Liturgiji u Hramu Sv. Trojice, a nakon toga na Uskršnjem ručku.  

 

Pored niza drugih aktivnosti, za decu je organizovana i pozorišna predstava na platou ispred Centra za azil. 

 

U Centru za azil u Vranju na današnji dan smešteno je 67 osoba, većinom žene i deca.

25.04.2022.

Izbeglice iz Ukrajine smeštene u CA Vranje posetile  Manastir Sveti Prohor Pčinjski

Izbeglice smeštene u Centru za azil u Vranju, u sklopu Uskršnjih praznika, posetile su Manastrir Sveti prohor Pčinjski i upoznali se sa kulturno-istorijsko-religijskim blagom juga Srbije. 

 

Manastir iz 11 veka oduševio je izbeglice svojom lepotom i bogatstvom istorije.

 

Nakon obilaska Manastira, izbeglice iz Ukrajine su pozvane u manastirski konak na ručak, što su rado prihvatili. 

Prethodnih dana, izbeglice iz Ukrajine ulestovale su u nizu manifestacija organizovanih kako bi, bar na trenutak, zaboravili na rat i osetili radost praznika. Išli su na uskršnju liturgiju u Saborni Hram Svete Trojice u Vranju, deca su ukrašavala jaja, posetili su Muzej u Vranju, prisustvovali prigodnim pozorišnim predstavama...

 

05.05.2022.

Priredba dobrodošlice za male Ukrajince u OŠ "Radoje Domanović" u Vranju

U Osnovnoj školi "Radoje Domanović" u Vranju priređena je priredba dobrodošlice za decu iz Ukrajine i njihove roditelje.

Priredbu dobrodošlice priredila je učiteljica Ana Mikić, sa svojim odeljenjem 2/3 koji pohađaju i deca iz Ukraijine. Dvoje dece koji žive u Centru za azil u Vranju pohađaju ovaj razred.  Ni deca ni roditelji iz Ukrajine nisu znali da se priredba priprema, pa je to bilo veliko i radosno iznenađenje.

 

Pesme su bile na ukrajinskom jeziku, što je posebno oduševilo mališane i njihove roditelje.  Bilo je i smeha i suza.  Vranje je još jednom pokazalo da otvorenog srca prima one koji su u nevolji. 

U Centru za azil u Ukrajini na današnji dan smešteno je 68 ukrajinskih izbeglica, uglavnom žena sa decom.

03.06.2022.

Predsednik Srbije obišao ukrajinske izbeglice smeštene u Cnetru za azil u Vranju

Predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić, u društvu komesara Vladimnira Cucića i novog ukrajinskog ambasadora Volodimira Tolkača, obišao je izbeglice iz Ukrajine smeštene u Centru za azil u Vranju.
-  Želim vam da što pre dočekate mir i da možete da se vratite svojim domovima, a ko bude želeo da živi i radi u Srbiji može uvek da dođe. Osećajte se kao kod kuće" - poručio je predsednik Vučić. 
U Cengtru za azil smešteno je trenutno 67 korinsika, najviše žena i dece. Trenutno u Centru borave 43 žene, 17-toro dece i 7 muškaraca. Predsednik je naglasio da je država spremna da pomogne u svemu što misle da im je potrebno. 

- Nadam se da ste u Srbiji osetili srce dobrih domaćina i da vidite koliko vas volimo i razumemo vašu tešku sudbinu, jer smo i mi kao narod, nekoliko puta prolazili kroz izbeglištvo i patnju, pa mi se čini da se odlično razumemo - rekao je Vučić. 
On je poriučio da je država spšremna da pomogne ovim ljudima i pozvao nadležne da se obrate ukoliko je bilo kakva dodatna pomoć potrebna. 
U pratnji predsednika, ukrajinske izbeglice obišli su ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za sport i omladinu Vanja Udovičića i gradonačelnika Vranja dr Slobodan Milenković. 

   

Predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić, u društvu komesara Vladimnira Cucića i novog ukrajinskog ambasadora Volodimira Tolkača, obišao je izbeglice iz Ukrajine smeštene u Centru za azil u Vranju.
-  Želim vam da što pre dočekate mir i da možete da se vratite svojim domovima, a ko bude želeo da živi i radi u Srbiji može uvek da dođe. Osećajte se kao kod kuće" - poručio je predsednik Vučić. 
U Cengtru za azil smešteno je trenutno 67 korinsika, najviše žena i dece. Trenutno u Centru borave 43 žene, 17-toro dece i 7 muškaraca. Predsednik je naglasio da je država spremna da pomogne u svemu što misle da im je potrebno. 

- Nadam se da ste u Srbiji osetili srce dobrih domaćina i da vidite koliko vas volimo i razumemo vašu tešku sudbinu, jer smo i mi kao narod, nekoliko puta prolazili kroz izbeglištvo i patnju, pa mi se čini da se odlično razumemo - rekao je Vučić. 
On je poriučio da je država spšremna da pomogne ovim ljudima i pozvao nadležne da se obrate ukoliko je bilo kakva dodatna pomoć potrebna. 
U pratnji predsednika, ukrajinske izbeglice obišli su ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za sport i omladinu Vanja Udovičića i gradonačelnika Vranja dr Slobodan Milenković. 

9.06.2022.

 

Ikea donirala nameštaj za dnevni boravak CA Vranje

 

Poznata kompanija za proizvodnju nameštaja IKEA , u saradnji sa UNHCR-om, donirala je nameštaj za uređenje dnevnog boravka u Centru za azil u Vranju, u kom su smeštene izbeglice iz Ukrajine. 
Uređenje dnevnog boravka umnogome će olakšati život smeštenih korisnika koji se zbog ratnih dejstava nalaze daleko od svojih domova.

   
Prilikom isporuke i montiranja nameštaja, šef smene Komesarijata za izbeglice i migracije Setfan Dimkić zahvalio se u ime svih korisnika:
- Zahvaljujući ovoj donaciji, ljudi koji su smešteni u našem centru bar će na trenutak moći da se osete kao kod kuće - rekao je Dimkić.

 

Na današnji dan u CA Vranje smešteno je 76 korisnika, najviše žena i dece. Ukupno 11 dece upisano je u Osnovnu školu "Radoje Domanović", a dva momka u srednju Ekonomsko -trgovačku školu u Vranju.  

 

Vratili se u Ukrajinu,  suze na rastanku

Vratili se u Ukrajinu, suze na rastanku

22.06.2022.

Jedna od dve porodice, koje su bežeći od rata u Ukrajini utočište našli na teritoriji opštine Beočin, posle dva i po meseca, vratila se u oblast Kijeva. 

Olena Hrisik došla je u Srbiju 9. marta 2022. gdoine, sa dvoje male dece, Dašom i Iljom.

 

- Kada su saopštili da se zbog bolesti majke, odnosno bake, moraju vratiti u Ukrajinu odlazak Olene, Ilje i Daše svima je teško pao. Komšije, prijatelji, gazdarica Danijela Nikolić koja je udomila dve ukrajinske porodice sa osam članova i ja kao poverenik „borili“ smo se za termin organizacije oproštajnog druženja. Bili su to zaista dirljivi trenuci koji su dokazivali koliko se ova tročlana porodica navikla na život u Srbiji kao i mi na njih. Moram da istaknem izuzetnu saradnju i razumevanje Komesarijata za izbeglice i migracije u slučaju izbegličkih porodica iz Ukrajine koji su za smeštaj odabrali našu sredinu – rekao nam je poverenik za izbeglice i migracije  opštine  Beočin Ismet Ademovski.

 

Opraštajući se od domaćina u Srbiji, Olena je na društvene mreže stavila post sledeće sadržine:

 

(prevod sa Ukrajinskog): 

"Hvala svima, svima, svima, koje smo ovde sreli i s kojima smo se družili. Dragon, Isa, Gordon, Elena, Marina, Aleksandar, Danijela, Natalija, Slađana, Valentina i Aleksandar, naše divne komšije Renata, Dejan, Ljilja, Ilia , naši prijatelji u Ukrajinskom centru, Miroslav Kalenjuk, sestre Vićentija i Anastasia, Isidora, dragi Karlo.

Deca su plakala kada su odlazila iz Ukrajine, a sada plaču jer ne žele da se rastaju od novih prijatelja.

Ilja već žudi za Gorjanom, Milunom i Mihailom, za njihovim izletima i avanturama. Daša  je nekako neprimetno odrasla i tako "čavrlja" na srpskom, kao i naše mlade komšije na ukrajinskom. U glavi mi se vrte sve do tada nepoznate reči, prelepi grad Beograd, prijatan konzul, tako veličanstvene tvrđave, planine, ukusni bureci i ajvar.

Iako prvi mesec nije bio lak, kao u magli, sa suzama i preprekama, uspela sam da „upravljam“.

Izuzetno dobri ljudi, uvek spremni da pomognu... Ostaćete zauvek u mom sećanju.

Bio je to dobar odmor, vreme je da se ide kući... " , napisala je Olena. 

Želimo im svu sreću i da se rat u njihovoj zemlji što pre završi.

 

22. 06. 2022

Novčana pomoć za nabavku lekova za hronične bolesnike ukrajinskim državljanima na privatnim adresama

U saradnji sa Danish refugee council (DRC), Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je organizovao dodelu novčane pomoći u iznosu od 5.000 dinara ukrajinskim državljanima, koji se nalaze na privatnim adresama i evidentirani su kod poverenika, za kupovinu lekova za hronična oboljena.

Za više informacija korisnici treba da se obrate lokalnom povereniku za izbeglice i migracije u mestu gde žive. 

 

6.08.2022. 

Deca iz Ukrajine došla na letnju školu u Srbiju

Uprkos ratnoj situcijai, deca iz Ukrajine i ove godine, 15-tu za redom, došla su u Srbiju na letnju školu. 

 

U organizaciji Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine u Republici Srbiji, iz Ukrajine je 6. avgusta u Srbiju došlo 44-toro dece uzrasta 10-14 godina. Putovanje je trajalo gotovo 24 sata, a sva deca su došla iz Lavovske oblasti. 

 

Deci je, na molbu Naionalnog saveta ukrajisnke nacionalne manjine, smeštaj obezbedio Komesarijat za zbeglice i migracije Republike Srbije, koji je za njih opredelio renoviran Centar za azil u Banji Koviljači. 

 

- Komesarijat je za decu iz Ukrajine obezbedio smeštaj i hranu, kao i materijale i rekvizite potrebne za razne aktivnosti - izjavio je Robert Lesmajster, upravnik Centra u Banji Koviljači. 

 

 

Sa decom je u pranji došlo i sedmoro vaspitača i pratilaca, dvojica vozača i jedna medicinska sestra. Uz njih su neprestano i tri člana  Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine u R. Srbiji, koji su organizovali celodnevne programe, a pomažu i u prevođenju. Deca će u Srbiji boraviti do 16. avgusta 2022.

 

- U saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Loznice, koja obezbeđuje profesionalne vodiče, decu ćemo voditi na nekoliko izleta, a prvi od njih je Tršić - kaže Dalibor Pjekni, iz Nacionalnog saveta. 

Tokom boravka, deca iz Ukrajine obići će Gučevo, Sunčanu reku, manastir Tronoša, kao i Sremsku Mitrovicu i Novi Sad. 

9.08.2022. 

Izlet u Tršić i manastir Trnoša

 

Prvi izlet organizovan za decu iz Ukrajine, smeštenu u CA Banja Koviljača,  bio je u Tršić i manastir Tronoša.

12.8.2022.

Deca iz Ukrajine provela su prepodne kupajući se na obali Drine, na Sunčanoj reci. 

   

12.08.2022.

Ukrajinsku decu posetio pomoćnik ministra sporta  Uroš Pribićević

Pomoćnik ministra sporta i omladine Uroš Pribićević posetio je decu iz Ukrajine smeštenu u CA Banja Koviljača i tom prilikom im podelio poklone - lopte i majice. 

 

 

1. septembar 2022. 

Deca iz CA Vranje krenula u školu

 

Deca smeštena u Centru za azil u Vranju krenula su na redovnu nastavu 1. septembra. Dobili su školski pribor, rančeve, sveske i sve što im je potrebno za početak nove školske godine. 

U škole je krenuloo 14-toro osnovaca i 4-voro srednjoškolaca i jedna predškolac.

Deca su upisana u dve osnovne škole „Radoje Domanović“ i „Svetozar Marković“ i dve srednje škole „Ekonomsko-trgovačka“ i „Tehnička“, dok je predškolac upisan u vrtić „Čarolija“.

 

7.09.2022. 

Komesarka Nataša Stanisavljević posetila centre na jugu Srbije, među njima i CA Vranje

 

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević obišla je prihvatne centre u Preševu i Bujanovcu, kao i Centar za azil u Vranju, u kom su smeštene izbeglice iz Ukrajine.

 

Pre posete Centru za azil u Vranju i obilaska izbeglica iz Ukrajine, komesarka Stanisavljević sa saradnicima, sastala se sa  gradonačelnikom  Vranja Slobodanom Milenkovićem.

   

Tom prilikom komesarka se zahvalila gradonačelniku Milenkoviću na izuzetnoj saradnji lokalne samouprave sa Komesarijatom za izbeglice i migracije u prihvatu izbeglica iz Ukrajine.

24.02.2023.

Od početka sukoba u Ukrajini kroz Republiku Srbiju je prošlo 148.000 državljana Ukrajine

 

 Od izbijanja sukoba u Ukrajini prošlo je godinu dana. Komesarijat za izbeglice i migracije od početka krize prati razvoj situacije i reaguje u skladu sa tim.

''Podatke koje je saopštio Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice jeste da je oko 8 miliona ljudi napustilo Ukrajinu  i otišlo iz nje. Najveći broj izbeglica iz Ukrajine otišao je u Rusiju, procenjuje se oko 2.800.000 ljudi, kada su u pitanju evropske zemlje, od toga je najviše njih otišlo u Poljsku milion ipo i Nemačku nešto više od milion.  Kroz Srbiju je u toku ovih godinu dana prošlo preko 148.000 Ukrajinaca, a od toga je 26.000 prijavilo boravište u našoj zemlji. Komesarijat za izbeglice i migracije je u stalnom kontaktu i vodi računa o 4.500 Ukrajinaca koji se nalaze na privatnom smeštaju, kao i o onima koji se nalaze u kolektivnom smeštaju predviđenim za građane Ukrajine u Vranju'', rekla je komesarka Stanisavljević.

U ovom Centru za azil trenutno boravi  75 lica,a  19 dece ide u školu. Prema podacima Kancelarije za azil do sada je ukupno 1.231 lica iz Ukrajine dobilo odluku o privremenoj zaštiti. U smeštajnim objektima Komesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski artikli, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

Srbija je adekvatno reagovala kada je u pitanju prihvat građana Ukrajine kojima je pomoć potrebna i pre svega je na samim graničnim prelazima deljena pomoć svim građanima, napravljeni su i limfleti na ukrajinskom i ruskom jeziku koji se tiču mogućnosti zbrinjavanja i ostalih usluga kada uđu u Srbiju. Kada je počeo sukob u Ukrajini , u instrukcijama koje je Komesarijat za izbeglice i migracije poslao svim lokalnim samoupravama, posebna stavka se odnosila na obraćanje pažnje o maloletnicima bez pratnje, te da je neizostavno da se odmah kontaktira nadležni Centar za socijalni rad.

Komesarka je podsetila da je Vlada Republike Srbije donela odluku o privremenoj zaštiti građana Ukrajine, koja je omogućena po zakonu o Azilu iz 2018. godine, čime je naša zemlja ujedno i prvi put aktivirala ovakava vid zaštite izbeglih osoba. "Omogućeno je da imaju boravak od godinu dana, besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i uključenje na tržište rada”, zaključila je komesarka.

19. mart 2023. godine

Vlada Republike Srbije donela je  Odluku o dopuni Odluke o pružanju privremene zaštite u Republici Srbiji raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine. Odluku možete da pogledate na sledećem linku.

Odluka o dopuni Odluke o pružanju privremene zaštite

Privremena zaštita traje godinu dana, od dana stupanja na snagu ove odluke, 19. marta 2023. godine. Mehanizam privremene zaštite predviđen je Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti.

Odluka se odnosi na državljane Ukrajine i članove njihovih porodica koji su boravili u Ukrajini, tražioce azila, lica bez državljanstva i strane državljane kojima je u Ukrajini odobren azil ili istovetna nacionalna zaštita i članove njihovih porodica koji su u Ukrajini imali odobren boravak, kao i na strane državljane koji su u Ukrajini imali odobreno važeće stalno nastanjenje ili privremeni boravak a koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju.

11. maj 2023. godine

U Centru za azil u Vranju na današnji dan smešteno je  67 izbeglica iz Ukrajine.

 Ukupno 15-oro dece trenutno pohađa nastavu u školama, od toga 12-oro dece je upisano u Osnovne škole u Vranju a troje dece u Srednje škole u Vranju.