Kontakt ЋИРLATENG
Komesarka Nataša Stanisavljević potpisala Pismo o razumevanju sa predstavnikom Visokog komesara za izbeglice Sufijanom Ađalijem

Komesarka Nataša Stanisavljević potpisala Pismo o razumevanju sa predstavnikom Visokog komesara za izbeglice Sufijanom Ađalijem

03.04.2024.

U hotelu Metropol danas je  između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Kancelarije visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbije potpisano Pismo o razumevanju o jačanju saradnje i koordinacije u pogledu tražilaca azila, korisnika međunarodne zaštite i interno raseljenih lica.

Komesarijat za izbeglice i migracije sarađuje sa UNHCR-om od svog osnivanja kao organ koji u Republici Srbiji neposredno sprovodi Konvenciju i Protokol o statusu izbeglica. Partnerstvo i kontinuirana saradnja na najbolji način odražava iskrenost i razumevanje koji su vodeći principi odnosa koji postoje između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i UNHCR-a.

'' Današnji događaj je od velike važnosti za sve nas jer smo udružili snage kako bismo uspeli da ljudima koji čine najugroženije  kategorije, poboljšamo uslove života.  Naš zajednički cilj jeste pružanja podrške u pogledu obezbeđivanja uslova za prihvat tražioca azila i njihove rane inkluzije, integracije lica kojima je dodeljena međunarodna zaštita, kao i zagovaranja za rešenja za najugroženija interno raseljena lica, to su ljudi koji su bili primorani da napuste svoje domove i koji počinju život iz početka i zaslužuju podršku čitavog društva. Komesarijat za izbeglice i migracije je posvećen rešavanju problema , a pouzdan i odgovoran partner u svim ovim procesima i pružanja pomoći navedenim kategorijama, jeste upravo UNHCR. Zato je pismo o razumevanju koji danas potpisujemo veoma važan za nastavak saradnje radi unapređenja sistema i pružanja adekvatnog odgovora na izazove sa kojima se suočavamo, u cilju unapređenja ljudskih prava, sa akcentom na zaštitu ranjivih kategorija, kao što su izbeglice i tražioci azila'' rekla je komesarka Stanisavljević.

Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) je pouzdan partner Republici Srbiji i pruža pomoć u rešavanju problema izbeglica iz bivših republika kao i pružanje podrške za jačanje postupka azila, pravičanog i efikasanog postupaka azila i obezbeđivanje pristupa teritoriji zemlje i postupka azila licima kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Komesarka Stanisavljević se ovom prilikom zahvalila svima na predanom i posvećenom radu, na podršci koju pružaju Komesarijatu za izbeglice i migracije u svim segmentima u kojima sarađujemo sa nadam da će se uspešno partnerstvo nastaviti i u budućnosti.