Kontakt ЋИРLATENG
Obeležavanje dve godine od primanja izbeglica iz Ukrajine koji borave u centru u Vranju

Obeležavanje dve godine od primanja izbeglica iz Ukrajine koji borave u centru u Vranju

10.04.2024.

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević zajedno sa Nj. E. Volodomirom Tolkačem, ambasadorom Ukrajine, zamenicom ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamenom Halačevom, predstavnikom UNHCR- a u Srbiji Sufijanom Ađalijem i gradonačelnikom Vranja dr Slobodanom Milenkovićem posetila azilni centar u Vranju u kojem su smeštena lica iz Ukrajine.

Ovom prilikom komesarka je naglasila da se sistem podrške izbeglicama unapređuje svakodnevno i izrazila zahvalnost svim prisutnima na njihovom doprinosu.

''Zajedničkom saradnjom u protekle dve godine pružamo pomoć i podršku državljanima Ukrajine koji su korisnici našeg centra u Vranju koji zadovoljava sve standarde za smeštaj tražilaca azila koje je propisala Evropska agencija za azil (EUAA). Shodno odluci o privremenoj zaštiti građana Ukrajine, koju je donela Vlada Republike Srbije, ovim licima omogućeno je pre svega urgentan prijem koji podrazumeva da imaju pravo na boravak u Republici Srbiji, besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i ono što je najvažnije za njih, uključivanje na tržište rada. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije će nastaviti da pruža podršku i pomoć za sva lica koja su smeštena u prihvatnim i azilnim centrima kojima rukovodi Komesarijat '' rekla je komesarka Stanisavljević.

Od izbijanja sukoba, do sada je kroz Republiku Srbiju prošlo 341.116 lica iz Ukrajine, a kroz objekte Komesarijata je prošlo ukupno 400 lica. Trenutno u centru u Vranju boravi 49 lica,od toga 13 porodica sa decom koja su usključena u osnovno-školski i srednjoškolski sistem.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva istakla je da je impresionirana resursima i kapacitetima ukrajinske zajednice u Centru za azil u Vranju, koji sprovode dosta aktivnosti - rade, idu u školu i bave se kulturom i dodala da to sve, ne samo da doprinosi veoma pozitivnom procesu integracije već regeneriše i lokalnu zajednicu.

Zmenica šefa Delegacije istakla je da je Evropska unija od 2015. godine uložila približno 220 miliona evra u oblasti migracija u Srbiji, a prihvatni centar u Vranju rekonstruisan je sa 660.000 evra pomoći.

Predsednik Opštine Vranje dr Slobodan Milenković istakao je da, zahvaljujući odluci Vlade Republike Srbije, korisnici azila sve vreme imaju obezbeđenu besplatnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i uključivanje na tržište rada, dodavši da je grad Vranje uvek bio otvoren za sve izbeglice, bez razlike i da su neki od njih dobili priliku da volontiraju i steknu određena znanja i veštine.

Predstavnik Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Sufijan Ađali izrazio je zahvalnost gradu Vranju na tome što je pružilo zaštitu izbeglicama iz Ukrajine i dodao da je centar obezbedio izbeglicama kontakt sa porodicom, kao i zdravstvenu zaštitu.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodomir Tolkač se zahvalio na pomoći i gostoprimstvu prema građanima Ukrajine.

Ukrajina je uvek podržavala Srbiju u teškim vremenima, isto tako i Srbija nas podržava. Pomoć Srbije nije ograničena samo na pružanje utočišta ukrajinskim građanima. Cenimo humanitarnu i finansijsku pomoć Srbije, posebno pod patronatom supruge predsednika Srbije Tamare Vučić, rekao je Tolkač.