Kontakt ЋИРLATENG
Otvoren Vaskršnji bazar rukotvorina žena izbeglica

Otvoren Vaskršnji bazar rukotvorina žena izbeglica

24.03.2023.

Tradicionalni Vaskršnji bazar rukotvorina žena izbeglica otvoren je danas u Tržnom centru Big Fashion, pod pokroviteljstvom Fondacije princeze Katarine.

Izložbu je otvorila komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević, zajedno sa Nj.K.V. Prestolonaslednikom Aleksandrom i Nj.K.V. Princezom Katarinom Karađorđević. Otvaranju bazara prisustvovali su:  Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske, sekretar ambasade Italije i sekretar ambasadora Malteškog reda.

„Bazar je prilika da se kupe autentične, tradicionalne srpske rukotvorine kao i uskršnji pokloni, a da se istovremeno pruži podrška porodicama žena koje izlažu svoje radove, kao i deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju i sav prihod će biti usmeren ka njima. Ponosna sam na to što je poruka ovog humanitarnog bazara i onog što radi Komesarijat za izbeglice i migracije ista, a to je da su u Srbiji svi ljudi koji žele da je poštuju i vole dobrodošli. Ovo su žene koje imaju predivan dar da svojim umećem predstave Srbiju na najlepši mogući način“, istakla je komesarka Stanisavljević. 

Fondacija Nj.K.V. Princeza Katarina organizuje Božićne i Vaskršnje Bazare rukotvorina žena izbeglica sa osnovnom idejom da se pomogne ženama koje izdržavaju svoje porodice prodajom prelepih ručnih radova. Posetioci po pristupačnim cenama mogu da kupe unikate ručne izrade i nađu veoma lepe prigodne poklone - tkanine, čipkane i pletene robe - preko tašni, rukavica, nakita i narodne nošnje, do dekoracije za kuću - ogledala, zavesa, stolnjaka, posuđa i sveća. Bazar je otvoren 24. marta  od 11-22 časova, kao i 25. marta od 10-22 časa.

„Ovo je zaista poseban dan za sve nas, jer zajedno možemo da uradimo nešto veliko i važno za druge. Kada znamo da smo napravili razliku, to je najbolja nagrada i radost koja se može dobiti. Kada vidimo sve ove prelepe rukotvorine, koje su izradile ove kreativne žene, kao i ovu divnu decu, uz saznanja da smo ih zajedno podržali, da smo napravili razliku, ispunjava moje srce radošću“, istakla je Nj.K.V Princeza Katarina Karađorđević.

Komesarka je istakla veliku zahvalnost Fondaciji princeze Katarine na humanom radu i višegodišnjoj podršci i dodala da Republika Srbija sa Komesarijatom za izbeglice i migracije  nastavlja istim kapacitetima da brine i pruža podršku izbeglim licima, interno raseljenim licima, migrantima i socijalno ugroženim građanima.