Kontakt ЋИРLATENG
Parastos srpskim žrtvana poginulim u Medačkom džepu

Parastos srpskim žrtvana poginulim u Medačkom džepu

09.09.2021.

 

 

U četvrtak, 9. septembra ove godine, u crkvi Sv. Marka u Beogradu, održan parastos poginulim srpskim žrtvama u Medačkom džepu.

Parastosu su, pored pedesetak građana, uglavnom rodbna poginulih, prisustvovali i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, predstavnici Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“, kao i predstavnici Udruženja Srba iz Hrvatske i drugih izbegličkih udruženja.

Da podsdetimo. Navedenog dana, tačno pre 28 godina, Hrvatska vojska je izvršila agresiju na srpska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj, koja su se nalaziva više od godinu i po dana pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Tada je, prema podacima „Veritasa“, u takozvanoj akciji “Medački džep“ stradalo 88 Srba. Među žrtvama je bilo 17 žena, a 26 lica je bilo starije od 60 godina. Na listi nestalih vodi se još 11 lica.

Što je posebno zsatrašujuće, u ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo! To upućuje na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih.

Za zločine počinjene u ovoj akciji Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je trojicu hrvatskih generala: Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca. Istraga protiv Petra Stipetića obustavljena pošto je, prema rečima glavne tužiteljke, uspeo dokazati „paralelnu liniju komandovanja“. Bobetko je u ,međuvremenu umro, a predmet Ademi/Norac, Haški tribunal je u septembru 2005. godine prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Ademi je oslobođen svih optužbi, a Norac je osuđen na šest godina zatvorske kazne.

Nakon parastosa, u Tajšmajdanskom parku su prisutni položili venac i cveće na spomen obeležje srpskim žrtvama u proteklim ratovina na prostoru bivše Jugoslavije.

 

 

Tekst i fotografije: Hadži Đuro Si. Kuljanin