Kontakt ЋИРLATENG
Potpisan Sporazum o pristupanju Srbije Evropskoj migrantskoj mreži za migracije

Potpisan Sporazum o pristupanju Srbije Evropskoj migrantskoj mreži za migracije

16.03.2023.

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, u ime Evropske komisije, potpisali su danas u Vladi Srbije Administrativni aranžman kojim se uspostavlja saradnja između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Evropske komisije u Evropskoj migracionoj mreži.

''Srbija je potpisivanjem aranžmana dobila priliku da ima prisrtup svim razgovorima o migracijama koje se vode u Briselu, a  u kojem raspravljaju svih 27 članica Evropske unije. Posmatrački status podrazumeva potpunu razmenu informacija i pristup svim bazama podataka, to je važan korak u procesu učenja i saradnje. Aranžman će nam pomoći i da se dodatno čuje glas Srbije koja je veoma spremna ne samo da pomogne na polju migracija, već i da da značajnu ulogu u borbi protiv ilegalne migracije, što je jedan od važnih elemenata u jednom od poglavlja u pregovaračkom procesu. Potpisivanje Administrativnog aranžmana predstavlja rezultat dobre saradnje i uspešnog napretka koji Srbija ima u tom značajnom procesu koji se završava uključivanjem u posmatrački status Srbije za Evropsku mrežu za migrante'' rekla je komesarka Stanisavljević.

Komesarka EU za migracije i unutrašnje poslove Ilva Johanson istakla je da je Srbija u prethodnom periodu napravila veliki pomak u usaglašavanju sa viznom politikom Evropske unije, dodavši da je zahvaljujući tim merama došlo da vidljivog smanjenja migratornog pritiska u Evropskoj uniji.

Johanson je naglasila da je ključna zajednička saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi na granicama.

'' Poseta evropske komesarke za migracije i unutrašnje poslove Ilve Johanson Beogradu je veoma značajna i ova poseta pokazuje snažnu posvećenost Evropske unije dobroj saradnji koju ima sa Srbijom kao važnim partnerom na polju migracija i bezbednosti i Komesarijatom za izbeglice i migracije kao vodećom institucijom na polju migracija u Srbiji'' zaključila je komesarka Stanisavljević.