Kontakt ЋИРLATENG
Raspisana četiri javna poziva za pomoć izbeglicama i interno raseljenim licima

Raspisana četiri javna poziva za pomoć izbeglicama i interno raseljenim licima

16.04.2024.

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević je za Novo Jutro na televeziji Pink govorila o nova četiri javna poziva namenjena za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i dodelu pomoći u građevinskom materijalu izbeglicama i interno raseljenim licima dok su u raseljeništvu.

''Danas raspisujemo četiri javna poziva za jedinice lokalne samouprave koja se odnose na dodelu pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i dodelu pomoći u građevinskom materijalu namenjenom za završetak ili adaptaciju stambenog objekta izbeglicama i interno raseljenim licima dok su u raseljeništvu. Maksimalni iznos sredstava koji se može dodeliti za nabavku paketa građevinskog materijala iznosi 800.000 dinara, a za kupovinu seoske kuće 1.950.000 dinara po porodičnom domaćinstvu. Ovom prilikom pozivam sve jedinice lokalne samouprave da se prijave na javne pozive kako bismo zajedničkim zalaganjem poboljšali uslove stanovanja porodicama kojima je to neophodno jer nemaju rešeno svoje stambeno pitanje. Pružanje novog doma ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti, je jedan od najvažnijih ciljeva Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije'', rekla je komesarka Stanisavljević.

Rok za prijavu na sve javne pozive je do 26. aprila 2024. godine  i svi javni pozivi sa pratećom dokumentacijom nalaze se na sajtu Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije u delu Javni pozivi.

Nakon završenog javnog poziva za jedinice loklane samouprave, opštine i gradovi koje su se prijavile i time iskazale potrebu za stambenim zbrinjavanjem, raspisuju javne pozive na koje izbeglice i interno raseljena lica mogu da konkurišu. Potrebno je da lica imaju prijavljeno boravište/prebivalište na teritoriji tog grada/opštine.

Na kraju komesarka je istakla da će Komesarijat i dalje nastavite da pomaže jedinice lokalne samouprave kroz raspisivanje javnih poziva i svi će biti blagovremeno obavešteni kao i do sada.