Kontakt ЋИРLATENG
Stabilno stanje migracija u Republici Srbiji

Stabilno stanje migracija u Republici Srbiji

05.03.2024.

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova  Bratislavom Gašićem  i ambasadorkom Kraljevine Belgije u Beogradu Kati Bugenhout razgovarala je na temu migracija, sa posebnim akcentom na zapadnobalkansku rutu.

Komesarka je tom prilikom istakla da je stanje migracija u Srbiji stabilno,sve institucije odgovorno rade svoj posao. Komesarijat za izbeglice i migracije u saradnji sa svim  državnim organima i  u buduće  će preduzimati sve neophodne mere u cilju obezbeđivanja adekvatne podrške  i humanog pristupa ka  migrantima  na teritoriji Republike Srbije, ali i očuvanju javnog reda i mira, zdravlja i bezbednosti građana uz poštovanja zakona Republike Srbije.

Poručila je i da je  u ovom trenutku u prihvatnim i azilnim centrima kojima rukovodi komesarijat  smešteno  1059 lica, od početka godine kroz našu zemlju je prošlo 4536 migranata, što je u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 7957 lica, smanjenje od skoro 43 %.

Ministar Gašić je napomenuo da  imajući u vidu bezbednosne izazove koje migranti predstavljaju za Srbiju, očuvanje stepena lične i imovinske sigurnosti građana naše zemlje u mestima koja su na rutama kretanja iregularnih migranata, jedan od najvažnijih zadataka za Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodao da  je MUP angažovao sve ljudske i tehničke kapacitete u suočavanju sa ovom problematikom.

Bugenhout je poručila da će se nastaviti saradnja u borbi protiv iregularnih migracija, te da je Srbija važan partner u ovoj oblasti.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka SR Nemačke Anke Konrad, amabasador Italije Luka Gori, ambasador Kipra Andreas Fotiju, ambasador Bugarske Petko Dojkov, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, ambasador Austrije Kristijan Ebner, kao i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Beogradu Plamena Halačeva.