Kontakt ЋИРLATENG
U Baču četiri izbegličke porodice su dobile seoske kuće sa okućnicom

U Baču četiri izbegličke porodice su dobile seoske kuće sa okućnicom

03.02.2023.

U Baču su danas 03.02.2023. godine potpisani i uručeni ugovori o kupovini  četiri seoske kuće sa okućnicom za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište u toj opštini.

Sredstva za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom obezbeđena su iz Fonda Regionalnog stambenog programa, potprojekat 7, koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, a najveći donator je Evropska unija.

Događaju su prisustvovali Dušica Popović, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Steva Panić, predsednik Opštine Bač, Nikola Vuletić, predsednik Saveta za migracije, Ivana Modić, poverenik Opštine Bač kao i korisnici.

'' Danas je važan dan za ove četiri porodice koji su konačno dočekali svoj dom u kojem mogu da stvaraju nove zajedničke trenutke i uspomene. Komesarijat za izbeglice i migracije brine u kontinuitetu o izbeglim i raseljenim licima. Do sada je u Opštini Bač podržano 383 porodica, kroz ekonomsko osnaživanje 100 porodica, a kroz stambena rešenja 283. Od tog broja, zahvaljujući donacijama realizovanim preko Regionalnog stambenog programa dodeljeno je 72 stambena rešenja za izbegličke porodice. U toku 2022. godine u okviru ovog programa dodeljeno je 766 stambenih rešenja porodicama izbeglica i to 118 paketa građevinskog materijala, 69 montažnih kuća, 88 seoskih kuća sa okućnicom i 491 stan. '', rekla je Dušica Popović, pomoćnik komesara.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.