Kontakt ЋИРLATENG
U Vrbasu svečano uručeni ugovori za 12 seoskih kuća sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i  Republike Hrvatske i posećeno gradilište sa 14 stanova, Regionalni stambeni program, potprojekti 8 i 9

U Vrbasu svečano uručeni ugovori za 12 seoskih kuća sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i posećeno gradilište sa 14 stanova, Regionalni stambeni program, potprojekti 8 i 9

10.02.2022.

U Vrbasu su danas, 10. februara 2022. godine svečano uručeni ugovori o kupovini 12 seoskih domaćinstava izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji opštine Vrbas. Kuće su kupljene u okviru potprojekata 8 i 9 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Predrag Rojević, predsednik Opštine Vrbas, Derek Džordž, zamenik šefa Kancelarije za saradnju pri ambasadi Švajcarske u Republici Srbiji, Violeta Samardžić, iz Odseka za trajna rešenja UNHCR-a, Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija i institucija.

Obraćajući se korisnicima, komesar Cucić je naglasio da zna da su im vrata u Vrbasu uvek bila otvorena i da bi on voleo da je cela Srbja kao Vrbas.

- I pored svih muka, malih plata i svega drugog, ipak su 272 izbegličke porodice dobile krov nad glavom u ovom gradu - istakao je Cicić.

Istog dana, zvaničnici su obišli objekat sa 14 stanova za izbeglice iz BiH i Republike Hrvatske, koji se gradi u Ulici Josifa Pančića bb, u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9.

Sredstva za izgradnju stanova i za kupovinu kuća obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, u kom je najveći donator Evropska unija.

Komesarijat za izbeglice i migracije je u Vrbasu do sada, budžetskim i donatorskim sredstvima, trajno stambeno zbrinuo 272, a ekonomski osnažio još 94 porodice,  koji su ovde došle tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

jastuci smrtovnice osmrtnicama